Ο χάρτης που δείχνει τον τεράστιο αγωγό αερίου Ρωσίας - Κίνας

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 09:23
UPD:09:23
Shutterstock

Κίνα και Ρωσία ολοκληρώνουν την οιδοκόμηση του πρώτου αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στη Σανγκάη. 

Το ρωσικό κομμάτι του αγωγού που ονομάζεται «Δύναμη της Σιβηρίας» άρχισε να μεταφέρει φυσικό αέριο στη βόρεια Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Στην Κίνα ο αγωγός διατρέχει το ανατολικό τμήμα της χώρας, περνώντας από το Πεκίνο και φτάνοντας στη Σανγκάη. Το μεσαίο στάδιο άρχιε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2020 και το τελικό νότιο τμήμα θα αρχίσει παραδόσεις φυσικού αερίου το 2025. 

Οι κρατικοί κολοσσοί Gazprom και China National Petroleum χτίζουν τον αγωγό επί οχτώ χρόνια. Όπως σχολιάζει το CNBC πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικής σπουδαιότητας για τη Ρωσία σήμερα, που απειλείται να χάσει σημαντικές ποσότητες εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κίνα που θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της, έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Αν και η Ρωσία έχει επενδύσει 55 δισ. δολάρια στον αγωγό, έως τώρα τα έσοδα από αυτόν παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που πιθανότατα θα αλλάξει, όταν τεθεί ολόκληρος ο αγωγός σε λειτουργία. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα