Market Beat: Με άνοδο η αναμονή της Fed

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 08:47
UPD:08:48

 

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκαν 0,89% στις 08:05 δική μας ώρα στο Τόκιο. Ο S&P 500 υποχώρησε χθες 1,15%.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq 100 αυξήθηκαν +1,3%.

    γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

    Ο Nasdaq 100 υποχώρησε 1,87%.
  • Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη εν μέσω νέων εντάσεων για την Ταϊβάν. Ο Λευκός Οίκος εξετάζει επίσης εάν θα άρει ορισμένους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές για να περιορίσει τον πληθωρισμό.
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων άλλαξαν ελάχιστα
  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί σύντομα να βρεθεί στο κατώφλι μιας απόλυτης ύφεσης.
  • Τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών παρέχουν μια ελπίδα  καθώςπερισσότερα από τα τρία τέταρτα των εταιρειών που έχουν αναφέρει αποτελέσματα μέχρι στιγμής είτε ξεπέρασαν είτε ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο καιρό μπορούν να αντιμετωπίζουν τις οικονομικές προκλήσεις.
  • Εδώ με ψυχραιμία οι ισχυροί θεσμικοί κρατούν την αγορά σε φάση συσσώρευσης και για να το πετύχουν μειώνουν το εύρος διακύμανσης των δεικτών αλλά επωφελούνται διακριτικά πραγματοποιώντας σε επί μέρους τίτλους του 25άρη μεγάλη νευρικότητα.
  • Σήμερα όμως τα ΣΜΕ επί των δεικτών των χρηματιστηρίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ ειδοποιούν πως θα ανοίξουν ανοδικά προκαλώντας προσδοκίες για κάτι ανάλογο στην Αθήνα. Ωστόσο, η διάθεση παραμένει νευρική ενόψει μιας πολυαναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.
  • Αναμένεται μια νέα σελίδα ενός κύματος νομισματικής σύσφιξης για την καταστολή του πληθωρισμού παγκόσμια που πυροδοτεί ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Η προβλεπόμενη κίνηση της Fed για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές θα παγίωνε μια συνδυασμένη αύξηση 150 μονάδων βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο -- την πιο απότομη αύξηση των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980, όταν ο τότε πρόεδρος Paul Volcker πάλευε με τον υψηλό πληθωρισμό.
  • Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν εν μέσω πτώσεων σε Κορέα και Χονγκ Κονγκ, παρακολουθώντας το κλείσιμο στο κόκκινο για τις αμερικανικές μετοχές την Τρίτη προτού τα κέρδη μετά το καμπανάκι της λήξης αναδιαμορφώσουν το κλίμα.

 

Η άποψη πως τα διεθνή χρηματιστήρια καθορίζουν την τάση στην Αθηναϊκή αγορά, δεν ισχύει χωρίς μια σειρά από “φίλτρα” που σχετίζονται όλα με τη στατιστική εικόνα των επιμέρους μετοχών. Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν, ανά επενδυτική, ένα όριο αντοχής σε ζημίες. Αλλά δεν υπάρχει διευθυντής  που θα απαγορεύσει την ενίσχυση των ετήσιων αποδόσεων ή τη μείωση των απωλειών, από τα κέρδη κινήσεων βραχέων οριζόντων. Στην ΕΕ κατόπιν περιπετειωδών συναλλαγών, οι τράπεζες ήταν τη Δευτέρα πρωταγωνιστής κλάδος στην εμφάνιση κερδών, ενώ την Αθήνα ο κλάδος παραπάτησε για να ψευτο-ανθίσει χθες. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η περιορισμένη διακύμανση των βασικών δεικτών με τρελή διακύμανση επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών. 

 

Το φαινόμενο ο τζίρος να μοιάζει καλύτερος από την προηγούμενη σύνοδο δικαιολογεί την αύξηση της μεταβλητότητας στην αποτίμηση αρκετών blue chip. Αυτό προκαλούσε διαρκή μεταβολή στη σχέση μεταξύ ανοδικών – πτωτικών. Για παράδειγμα η ΑΡΑΙΓ στο πρώτο 20λεπτο ήταν ανάμεσα στα τρία με τη μεγαλύτερη πτώση και στις 11:10  εμφάνιζε τη μεγαλύτερη άνοδο. Ωστόσο τις 11:12 ο μέσος όρος εγκατέλειψε το θετικό πεδίο με τον τζίρο τότε στα 3,674 εκατ. ευρώ. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας έγινε 4,6 με αξία πακέτων 775.000 ευρώ. Ο ΓΔ παρέμενε κολλημένος στο +0,02%. Η συνέχεια θα αποκάλυπτε ποιος ξεγέλασε ποιόν. Οι πωλητές της Δευτέρας ή, οι αγοραστές στο πρώτο ημίωρο χθες.

 

Με αντίστοιχες διαπιστώσεις από την πλευρά των εγχώριων αναλυτών η άνοδος χωρίς αυτή να κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές μετοχών είναι όνειρο θερινής νυκτός μεταφορικά και κυριολεκτικά.

 

Από την Eurobank Equities τόνισαν: “Ήσυχη συνεδρίαση για την Εγχώρια Αγορά, με την προσοχή στη διήμερης συνάντησης της FED που ξεκίνησε χθες”. Σε συμφωνία με την προηγούμενη η σημείωση από την Beta Sec.:  “Η Αγορά είναι σε στάση αναμονής περιμένοντας την απόφαση της FED για τα επιτόκια και οι χαμηλοί, λόγω εποχής, όγκοι συναλλαγών, δεν αφήνουν περιθώριο για αντίδραση, με το σενάριο τις συσσώρευσης να είναι το πιθανότερο”.

 

Οι επενδυτές περίμεναν με αγωνία την έκθεση του ΔΝΤ χθες. Το ΔΝΤ εκτιμά πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2022 πριν επιβραδυνθεί σε ρυθμό ΑΕΠ 2,9% το 2023. Χαρακτηρίζοντας τις οικονομικές προοπτικές του κόσμου «ζοφερές και πιο αβέβαιες». Αποφασίζοντας υποβάθμιση 0,4 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, από την εκτίμηση που δημοσίευσε τον Απρίλιο.

 

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Στο εσωτερικό, σε λειτουργικό επίπεδο, αυξημένα κατά 8,1% ήταν τα EBITDA της ΕΧΑΕ στο A’ εξάμηνο 2022, στα 8 εκατ. ευρώ, αλλά στο Β΄ τρίμηνο καταγράφεται μείωση 18% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, κάτι το οποίο ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο. Για τον ΓΔΧΑ, μεσοπρόθεσμα η τάση παραμένει πτωτική, με πιθανό ανοδικό όριο την περιοχή των 860 μονάδων. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις αυριανές ανακοινώσεις της FED, όπου αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75μβ. Σημειώνουμε ότι οι εκτιμήσεις, στην παρούσα φάση, συγκλίνουν ότι το βασικό επιτόκιο στις ΗΠΑ θα φτάσει την περιοχή του 3,5%. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν περιμένουμε ουσιαστική διαφοροποίηση και σήμερα”.

 

Η μέριμνα των ισχυρών χεριών ως τις 13:25 ήταν να υψωθεί ανάχωμα στις 828 μονάδες, αλλά αυτό “κατέρρευσε” μετά τις 13:26, ευτυχώς προσωρινά. Έτσι φθάσαμε στις 14:00 με τζίρο στα 14 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 1,15 και το κατώτερο ημέρας από τις 13:45 ήταν οι 826,8 με ανώτερο από τις 12:19 τις 831,1 μονάδες. Τότε ο ΓΔ είχε επιστρέψει πάνω από τις 829 μονάδες με οριακά κέρδη. Οι δείκτες στην ευρωζώνη βούλιαζαν συντονισμένα, μετά την είδηση πως η Ρωσία από σήμερα θα μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου. Το ταμπλό έγραφε: Από την κάθοδο καλύτερη η συσσώρευση.

 

Οι επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα επέλεξαν τη φυγή από το ρίσκο, ειδικά στο τελευταίο για την Αθήνα ημίωρο. Η αγορά εισήλθε σε αυτό με τζίρο 25 εκατ. ευρώ, έχοντας πλέον ως κατώτερο τις 826 μονάδες με τάση για αναζήτηση πυθμένα στο φινάλε. Αλλά τα μεγάλα κέρδη σε λιγοστά blue chip ώθησαν τον ΓΔ στις 828,35 μονάδες (-0,07%) στις 17:00, με 29 εκατ. τζίρο και μεταβολή ενώ -1% έχανε ο Nasdaq, -0,9% ο DAX και -0,6% ο CAC.

 

Μια ξεχωριστή μνεία έγινε από την Fast Finance αναφορικά με τις εξελίξεις στον Κατασκευστικό κλάδο: “Μερικές φορές τα πράγματα για το μέλλον είναι σχετικά απλά. Στον Κατασκευαστικό κλάδο έχουμε 2 περιπτώσεις εξαγορών, οι οποίες έγιναν σε υψηλότερα επίπεδα. Στην περίπτωση του Ελλάκτωρα στα 1,75 ευρώ, δίνοντας την δυνατότητα, μέσω δημόσιας πρότασης, να πουλήσουν και οι μικρομέτοχοι. Στην περίπτωση της Ιντρακάτ στα 2,95 ευρώ, με τους αγοραστές να αποφεύγουν την δημόσια πρόταση σπάζοντας τις συναλλαγές. Είναι δεδομένο ότι ο κλάδος ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα και πλέον μαζί με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι, ουσιαστικά, ο βασικός κορμός στις Κατασκευές και οι επιχειρηματίες δεν κοιτάνε βραχυπρόθεσμα τις μετοχές. Αν κάποιος ακολουθήσει την ροή του χρήματος, οι πιθανότητες να βγει σημαντικά ωφελημένος, μεσοπρόθεσμα, είναι μεγάλες”.

 

 

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

 

Υπό καθεστώς πιέσεων βρέθηκαν οι αμερικανικές μετοχές χθες, με τον Nasdaq να υποχωρεί σχεδόν 2%, καθώς η προειδοποίηση της Walmart για τα κέρδη δεύτερου τριμήνου και έτους άσκησε ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των αλυσίδων λιανικής και αναμόχλευσε την επενδυτική επιφύλαξη για τις καταναλωτικές δαπάνες.

 

Ο Dow Jones έχασε -0,71% στις 31.761,54 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε -1,87% χαμηλότερα στις 11.562,57 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,15% στις 3.921,05 μονάδες.

 

Η Walmart μείωσε τις προβλέψεις για τα κέρδη τριμήνου και έτους λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, προκαλώντας αναταράξεις. Η μετοχή της Walmart βούτηξε 7,6% και της Amazon 5,2%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν 19,7% τον Μάιο του 2022 στις ΗΠΑ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Τον Απρίλιο είχαν ενισχυθεί κατά 20,6%. Η μέση τιμή πώλησης νέας κατοικίας διαμορφώθηκε στα 402.400 δολάρια, αυξημένη 7,4% σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο.

 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιόρισε τις απώλειες και διαμορφώθηκε στο 2,79%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο πραγματοποίησε ράλι 0,95% έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,014 δολάρια ανά ευρώ.

 

 

ΕΥΡΩΠΗ

Μετά από ταλαντεύσεις επικράτησε η προσφορά στις ευρωπαϊκές αγορές χθες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακές απώλειες -0,03%. Ο τομέας του λιανικού εμπορίου βούτηξε 4% και της υγειονομικής περίθαλψης ενισχύθηκε 1,7%.  Στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρέμεινε αμετάβλητος στις 7.306,28 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 100 υποχώρησε -0,86% στις 13.096,93 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε -0,4% χαμηλότερα στις 6.211,45 μονάδες. Απώλειες 1,04% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχώρησε -0,2%.

 

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλός της UBS προειδοποίησε για «αβέβαιες στιγμές» στις αγορές, καθώς οι δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης πλούτου αντιμετώπισαν δυσκολίες. Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους έφτασαν στα 2,11 δισ. δολάρια και ήταν λιγότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για 2,4 δισ. δολάρια. Η μετοχή της UBS βούλιαξε κατά -8%. Μεγάλη πτώση σημείωσε και η μετοχή του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού Uniper, η οποία υποχώρησε 11%.

 

ΧΑ: Μονότονη αλλά ευεργετική συσσώρευση

 

Οι επενδυτές με ένα χαμηλό τζίρο και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 829,26 από 828,89 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,04% ή 0,37 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,534 από 31,363 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 1,152 από 1,460 εκατ. ευρώ, την ΣΑΡ αφορούσαν 774.985 ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ 376.762 ευρώ.

 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 46 από 48 τη Δευτέρα 25/7 και 40 από 53 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 26 από 19. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 60,730 από 60,738 δις ευρώ.

 

Σήμερα παρά την επικράτηση της προσφοράς πανευρωπαϊκά στην Αθήνα μετά την δεδηλωμένη αδυναμία υπέρβασης των 830 μονάδων και ειδικά μετά τις 16:00 η προσφορά ήταν διαρκώς μεγαλύτερη της ζήτησης.

 

Οι απώλειες σε (11) blue chip με 4 να υποχωρούν πάνω από -1,40% ήτοι ΕΤΕ -2,87%, ΜΟΗ -1,72%, ΕΛΠΕ -1,46%, και ΔΕΗ -1,42% με ένα τον ΟΤΕ στα αμετάβλητα, υπογραμμίζουν πως το κλείσιμο με κέρδη αφορούσε 13. Τα κέρδη που ξεχώρισαν ήταν των ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,18%, ΛΑΜΔΑ +2,98%, ΑΡΑΙΓ +2,89%, ΑΛΦΑ +2,30% και ΣΑΡ +1,98%, και τονίζουν την επικράτηση της διάθεσης για αγορές και ρευστοποιήσεις στις Τράπεζες,  και εστίαση σε τοποθετήσεις σε μετοχές που υστέρησαν στο πρόσφατο rebound. Εμφανίστηκε διάθεση υπέρ τοποθετήσεων σε μετοχές που το βάρος τους στο σχηματισμό των τιμών των βασικών δεικτών αντιστάθμιζε την πίεση από τις καθοδικές, όπως η EEE και οι ΜΥΤΙΛ ΜΠΕΛΑ. Παράλληλα το ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν ασύμμετρο αλλά με 11 μετοχές ανοδικές στον FTSEM και 7 πτωτικές ενώ 2 έκλεισαν αμετάβλητες.

 

Η τάση δεν ήταν εισαγόμενη, η  τακτική ανά τίτλο επηρεάστηκε από αίτια που ισχύουν για συγκεκριμένα blue chip από την πλευρά ισχυρών θεσμικών όπως φαίνεται από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στον 25άρη.

 

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,035% την προηγούμενη πέρασε στο 2,962% έχοντας φθάσει στο 3,009% ενδοσυνεδριακά.

 

Ήταν μια μέρα με τους επενδυτές διεθνώς να αντιδρούν επιφυλακτικά στην άνοδο των τελευταίων ημερών με στροφή  στη φυγή από το μετοχικό ρίσκο. Επέβαλλαν συνεπώς το κλίμα όσοι ήταν υπέρ της κυριαρχίας της προσφοράς έναντι της  ζήτησης σε Ευρώπη και Αμερική. Γνωρίζοντας την σημασία, για τους διαχειριστές μετοχικών θεσμικών χαρτοφυλακίων, του να περάσει ο ΓΔ ψηλότερα από το επίπεδο των 825 μονάδων, ειδοποιούμε ότι κατάφεραν να διατηρήσουν ανοικτό το δρόμο για τις 840 μονάδες αφού εμφανίστηκαν οι 831,10. 

 

Ο FTSE25 έκλεισε κατά +0,02% ψηλότερα στις 1990,27 από 1989,80 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 0,47 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Δευτέρας 25/7, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,24%.

 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

 

Με εστίαση του ενδιαφέροντος στη Fed έλεγχος των long στοιχημάτων

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη πλάγια σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο με ένα ικανό διάστημα σε αρνητικό πεδίο στο κρίσιμο δεύτερο μέρος. Το άνοιγμα στις 1993,10 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,30 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 0,47 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 12:25 και ήταν οι 1997,33 μονάδες (+0,38%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:29 και ήταν οι 1982,49 μονάδες (-0,37%). Το κλείσιμο στις 1990,27 από 1989,80 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,02% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 3,637 από 3,035 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 22/7/22.

 

Μετά από δυο σταθεροποιητικές συνεδριάσεις οι εγχώριοι παράγοντες κρατούν μικρό καλάθι με τον διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα να παρατηρεί: “Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η συναλλακτική απαξίωση συνιστά το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, με τις συναλλαγές δύσκολα να φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η μεταβολή της νομισματικής πολιτικής επί το αυστηρότερο, ευνοεί τα Τραπεζικά μεγέθη, με την πιστωτική επέκταση να καταγράφει ήδη αξιοσημείωτη βελτίωση το 2022, όπως θα πιστοποιηθεί και από τις επερχόμενες ανακοινώσεις για το 2ο τρίμηνο.

 

Με τη Διοίκηση της Πειραιώς να εκτιμά ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα προσθέσουν τουλάχιστον 100 εκατ. επιπλέον έσοδα το 2023, ενώ την ίδια ώρα όλες θα αναγγείλουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σαν ποσοστό του συνόλου, με μονοψήφιο αριθμό.Με την υψηλή ωστόσο αβεβαιότητα και τη γεωπολιτική αστάθεια, η Επενδυτική Κοινότητα δεν θεωρεί ότι είναι ακόμη η ώρα για ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ σε μετοχικές αξίες, με το ΓΔ να αδυνατεί να κινηθεί προς τις 850 μονάδες, έχοντας ωστόσο πιστοποιήσει την ισχύ της στήριξης των 800 μονάδων”.

 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 114 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1990,00 μονάδες, κατώτερο τις 1973,25, και τιμή κλεισίματος τις 1974,25 από 1973,75 μονάδες και η σειρά απόκτησε 3228 από 3196 ανοικτά ΣΜΕ.  Αλλά διακινήθηκαν επίσης 75 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου, με ανώτερο στις 1989,00 και κατώτερο τις 1977,00 με κλείσιμο στις 1978,25 από 1971,25 μονάδες και η σειρά απόκτησε 364 από 351 ανοικτά ΣΜΕ. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου.

 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον εξαφανίστηκε για τα δικαιώματα αγοράς. Άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια στα puts λήξης Αυγούστου για τιμή εξάσκησης στις 1950 μονάδες.

 

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Δευτέρας 25/7 έκλεισε στις 494,65 μονάδες με κέρδη -0,62%. Χθες κινούμενος μεταξύ 491,23 μονάδων (-0,69%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 497,87 (+0,65%), και ανώτερο τις 500,85 (+1,25%), έκλεισε στις 494,81 μονάδες με κέρδη +0,03%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 9,109 από 8,320 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +2,30% απασχόλησε 3,774 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -2,87% 3,505 εκατ., η ΠΕΙΡ -0,12% απασχόλησε 1,079 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +0,60% απασχόλησε 0,751 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

 

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 503,25 από 503,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7.

 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 3222 από 1956 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,822 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 100.737 από 100.071.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2675 από 1043 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 2,99 ευρώ και έγιναν 12.692 από 11.295 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 342 από 673 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,839 ευρώ και έγιναν 25.006 από 25.161 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 577 από 1678 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,819 ευρώ και έγιναν 33.757 από 33.452 οι ανοικτές θέσεις.

 

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1005 της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου, τα 292 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ, και τα 106 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ για τη σειρά Σεπτεμβρίου. 

 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 30.196 συμβόλαια για ΟΠΑΠ και τα 5.186 για ΕΤΕ.

 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

 

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

 

ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΜΑΤΙ  ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ…

 

Η δυναμικότητα του Nord Stream 1 θα υποχωρήσει αύριο στο 20% καθώς η Gazprom κρίνει απαραίτητη τη συντήρηση μιας ακόμη τουρμπίνας, με συνέπεια μια ακόμη αναρρίχηση των τιμών μέσω των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures). Με τους υπουργούς ενέργειας της Ε.Ε. να καλούνται να συνομολογήσουν σε κοινές αποφάσεις σε συνέχεια της απόρριψης του οριζόντιου μέτρου της μείωσης κατά 15% από όλες τις χώρες που πρότεινε η Κομισιόν. Με τις αποφάσεις να είναι αδύνατο να αποφύγουν μερική τουλάχιστον περικοπή της χρήσης τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις βιομηχανίες αφού είναι πρακτικά αδύνατη η υποκατάσταση του ρωσικού αερίου από LNG άλλων χωρών, ενώ η υλοποίηση επενδύσεων σε ΑΠΕ απαιτεί χρονικό ορίζοντα αρκετών ετών. Την ίδια ώρα, η ουκρανική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη και δυσχεραίνει ακόμη και την υλοποίηση της συμφωνίας για διακίνηση των σιτηρών προς τις χώρες που απειλούνται με επισιτιστική κρίση!

 

Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΚΤ αλλάζει τη νομισματική πολιτική με αποφασιστικές επιτοκιακές αυξήσεις, με 50 μ.β. την προηγούμενη εβδομάδα και μια ακόμη ισόποση, πιθανότατα  κατά το Σεπτέμβριο. Θα προηγηθεί η αύξηση κατά τουλάχιστον 75 μ.β. από την Federal μετά τη λήξη της 2ημερης συνόδου. Γίνεται έτσι σαφές ότι οι δύο μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες αποδέχονται την ανάγκη να συντονιστούν στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού (9,1% στις ΗΠΑ, 8,6% στην ευρωζώνη), έστω και αν η προέλευσή του οφείλεται στο αυξημένο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων κυρίως. Με την ΕΚΤ να θεσμοθετεί το μηχανισμό TMI, ένα ευέλικτο εργαλείο που επιτρέπει την παρέμβασή της στις αγορές ομολόγων όταν κριθεί ότι αυτό είναι απαραίτητο, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν στο 3% έναντι 3,34% των ιταλικών που μετά την παραίτηση Ντράγκι συνιστούν τον πιο αδύναμο ευρωπαϊκό κρίκο.

 

Ενόψει των παραπάνω, οι διεθνείς  αγορές κινούνται με νευρικότητα καθώς αυξάνεται η πιθανότητα για εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση το 2022, ιδιαίτερα στην Ευρώπη καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, ενώ η γενικευμένη άνοδος των επιτοκίων αναμένεται να πλήξει αρκετές από τις υπερχρεωμένες αναδυόμενες οικονομίες, ιδιαίτερα εκείνες με υψηλό βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος (Τυνησία, Αργεντινή, Πακιστάν και βεβαίως Ουκρανία). Αντιθέτως, οι δείκτες στη Wall Street μάλλον βελτιώνονται καθώς μόνο το ισχυρό δολάριο πλήττει τις εξωστρεφείς αμερικανικές εταιρείες  (Apple, Microsoft, IBM, Philip Morris).

 

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η συναλλακτική απαξίωση συνιστά το κυρίαρχο χαρακτηριστικό με τις συναλλαγές δύσκολα να φτάνουν τα 50 εκ. ευρώ. Ωστόσο, η μεταβολή της νομισματικής πολιτικής επί το αυστηρότερο ευνοεί τα τραπεζικά μεγέθη, με την πιστωτική επέκταση να καταγράφει ήδη αξιοσημείωτη βελτίωση το 2022, όπως θα πιστοποιηθεί και από τις επερχόμενες ανακοινώσεις για το 2ο τρίμηνο. Με τη διοίκηση της Πειραιώς να εκτιμά ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα προσθέσουν τουλάχιστον 100 εκ. επιπλέον έσοδα το 2023, ενώ την ίδια ώρα όλες  θα αναγγείλουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σαν ποσοστό του συνόλου με μονοψήφιο αριθμό. Με την υψηλή ωστόσο αβεβαιότητα και τη γεωπολιτική αστάθεια, η επενδυτική κοινότητα δεν θεωρεί ότι είναι ακόμη η ώρα για ψήφο εμπιστοσύνης σε μετοχικές αξίες, με το Γ.Δ. να αδυνατεί να κινηθεί προς τις 850 μονάδες, έχοντας ωστόσο πιστοποιήσει την ισχύ της στήριξης των 800 μονάδων…

 

Σήμερα

 

Οι περισσότερες μετοχές στην Ασία εμφάνισαν μεικτή εικόνα σήμερα Τετάρτη 27/7 εν μέσω πιέσεων των μετοχών  της Κίνας, συμβάλλοντας στην άμβλυνση της έντασης στις αγορές παγκόσμια ενόψει μιας πολυαναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.

 

Στις 8:15 δική μας ώρα:

 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο +0,29%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,22%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά -0,45%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι με απώλειες -1,42%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνιζε ανοδική μεταβολή -0,11%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε πτώση -0,50% και ήταν στις 519,15 μονάδες.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα