Δορυφόροι: Ευρωπαίος «πρωταθλητής» έναντι του Έλον Μασκ

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 15:31
UPD:27/07/2022 08:07
Lockheed Martin

Δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης δορυφόρων, η βρετανική OneWeb και η γαλλική Eutelsat συμφώνησαν να ενώσουν δυνάμεις προκειμένου να δημιουργήσουν έναν «Ευρωπαίο πρωταθλητή», που θα μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροι την Space X του Έλον Μασκ. 

Το deal που ανακοινώθηκε προβλέπει αποκλειστικά ανταλλαγή μετοχών και αποτιμά την αξία της Oneweb στα 3,4 δισ. δολάρια. Οι μέτοχοι της OneWeb θα αποκτήσουν τον έλεγχο του 50% της Eutelsat, η οποία θα συνεχίσει να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ θα ζητήσει και την εγγραφή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. 

Είναι ένα βήμα, που αντανακλά την κούρσα επιχειρήσεων και κυβερνήσεων για την ανάπτυξη και τον έλεγχο δορυφόρων που προσφέρουν "διαστημικές" ταχύτητες διασύνδεσης και όχι μόνο. Τόσο η βρετανική όσο και η γαλλική κυβέρνηση έχουν μετοχικά μερίδια στην OneWeb και τη Eutelsat αντίστοιχα. Μάλιστα το βρετανικό δημόσιο θα εξακολουθεί να έχει δικαίωμα βέτο επί στρατηγικής σημασίας αποφάσεων. 

Να σημειωθεί ότι η OneWeb που ιδρύθηκε το 2012 κατέρρευσε το 2020, όταν κορυφαίοι επενδυτές απέσυραν από αυτή τα χρήματά τους στο απόγειο της κρίσης του νέου κορωνοϊού. Η συμφωνία αυτή της δίνει νέα πνοή. Στην Eutelsat από την άλλη προσφέρει μία μοναδική θέση στην αγορά και την προοπτική πρόσθετων εσόδων 1,5 δισ. ευρώ καθώς και μείωσης κόστους. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα