Με την υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών ομίλων θα επισφραγιστεί αύριο η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Οι συμφωνίες αφορούν τους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας και θα υπογραφούν στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Τους Σαουδάραβες υπουργούς και επιχειρηματίες, θα υποδεχτούν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής.
Η εν λόγω συνάντηση έπεται των δύο επιχειρηματικών φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν, φέτος, στο Ριάντ στις 13-14 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 30-31 Μαΐου, επισφραγίζοντας τη βούληση των δύο πλευρών να ενισχύσουν περαιτέρω και να εμβαθύνουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και συνεργασίες.
Στη συνάντηση θα συμμετέχει επίσης, από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνης Γεωργιάδης και από τη σαουδαραβική πλευρά, ο υπουργός Επενδύσεων Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, ο υπουργός Εμπορίου Dr. Majid bin Abdullah Al-Qasabi, και ο υπουργός Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha. Παρόντες θα είναι και οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, Lubna Al-Olayan και Αχιλλέας. Κωνσταντακόπουλος.
Να θυμίσουμε ότι τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα υποδεχθεί σήμερα στις 19:00 στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσσοτάκης.
Ο East Med Corridor και οι άλλες σημαντικές συμφωνίες
Μεταξύ των συμφωνιών, που θα υπογραφούν ανάμεσα στους Έλληνες, υπουργούς και τους Σαουδάραβες ομολόγους τους είναι συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη και μπορεί να είναι γέφυρα με τη Μέση Ανατολή, συμφωνία στην επιστήμη και την τεχνολογία, συμφωνία στον πολιτισμό.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), ώστε το έργο του «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη.
Η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσει το έργο. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ