Τις αποφάσεις της ΕΚΤ ακολουθεί ο «έλεγχος» των διαχειριστών κεφαλαίων

Όταν μια κεντρική τράπεζα θέτει μια κόκκινη γραμμή, η αγορά θα αρχίσει να αναζητά τρόπους για να τη δοκιμάσει
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 16:18
UPD:16:22
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Του Κώστα Ιωαννίδη 
[email protected]

Ποιο είναι το ύψος της ανοχής της ΕΚΤ ως προς τη διεύρυνση των spreads στα ομόλογα της ευρωζώνης, καθώς το premium για τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων πλησιάζει το μέγιστο που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο;

Τώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψε τις αρχικές λεπτομέρειες του εργαλείου κατά του κατακερματισμού (το ΤΡΙ transmission protection instrument), οι ενεργοί συναλλασσόμενοι σκέπτονται  ότι το επόμενο βήμα τους πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση της κατανόησης του τί χρειάζεται για να το θέσουν σε κίνηση.

Η μέτρηση που παρακολουθούν όλοι είναι η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων. Ορισμένοι αναλυτές επί της στρατηγικής για τις αγορές σταθερού εισοδήματος υποθέτουν ότι το σημείο ενεργοποίησης μπορεί να είναι περίπου οι 250 μονάδες βάσης, ακριβώς πάνω από την κορυφή τον Ιούνιο. Όταν η ΕΚΤ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση και ανακοίνωσε το εργαλείο κατά της κρίσης από τον κατακερματισμό των αποδόσεων των ομολόγων διαφόρων κρατών μελών της ζώνης του κοινού νομίσματος.

Συνεπώς το βασικό ερώτημα είναι πόσο μεγάλα πρέπει να αυξηθούν τα ευρωπαϊκά spread για να προκληθεί κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να υποστηρίζουν τις αγορές ομολόγων και προστέθηκε πρόσφατα το ερώτημα σε ποιο βαθμό το πολιτικό χάος της Ιταλίας εμποδίζει την ΕΚΤ να αναλάβει δράση;

Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, σε σχόλιο στο Bloomberg ανέφεραν ότι ενώ οι αξιωματούχοι συμφώνησαν στη δημιουργία του μέσου, δεν θεώρησαν ότι η χρήση του δικαιολογείται υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Οι αναταραχές στην αγορά στην Ιταλία σχετίζονται με πολιτικές εξελίξεις που δεν βρίσκονται το επίκεντρο του το transmission protection instrument. 

Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για 25, ερμηνεύτηκε γενικά ως ένα θετικό μήνυμα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι αποφασισμένοι να μειώσουν τον πληθωρισμό. Είναι επικίνδυνο οι επενδυτές να θεωρούν το TPI (νέο Μέσο Προστασίας Μεταδόσεων ασυμμετριών στις αποδόσεις σε δική μας ελεύθερη μετάφραση) ως εργαλείο. Σκοπός είναι να λειτουργήσει περισσότερο ως προστασία έναντι του είδους του κατακερματισμού που απειλεί την ακεραιότητα της ευρωζώνης

• Η Ιταλία θα διεξαγάγει πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, με έναν κεντροδεξιό συνασπισμό αυτή τη στιγμή να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Ντράγκι τρόμαξε τις αγορές. Κατάφερε να κρατήσει το ευρώ ενωμένο στο αποκορύφωμα της κρίσης του δημόσιου χρέους, αλλά απέτυχε να κρατήσει τα ιταλικά πολιτικά κόμματα στην ίδια πολιτική γραμμή. Στη φάση που η ευρωζώνη παλεύει με μια νέα ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

• Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι τα πάει καλά σε ένα βίντεο που είχε σκοπό να κατευνάσει τους φόβους αφού βρέθηκε θετικός στον Covid-19. Έγινε σύμβολο του Λευκού Οίκου στον αγώνα κατά της πανδημίας, τον οποίο είχε υποσχεθεί ως υποψήφιος. Αν και ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας είναι πολύ χαμηλός, σύμφωνα με ιατρικούς ειδικούς, δεν είναι μηδενικός. Θα απομονωθεί στον Λευκό Οίκο ενώ θα συνεχίσει τα καθήκοντά του μέσω τηλεφώνου και ζουμ μέχρι να βγει αρνητικό το τεστ. Οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί λόγω των πιο μεταδοτικών υποπαραλλαγών του κορονοϊού.

• Η Γαλλία εκπόνησε ένα πενταετές σχέδιο για να μειώσει σταδιακά το διογκωμένο από την κρίση δημοσιονομικό έλλειμμα, βασιζόμενη στις προσδοκίες για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη για να αποφευχθούν απότομες περικοπές δαπανών. Ωστόσο, η στρατηγική για την αποκατάσταση των οικονομικών της Γαλλίας μετά την αύξηση των δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid επισκιάζεται ήδη από κινδύνους. Αφού έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, δεν είναι σαφές εάν ο Μακρόν θα έχει την υποστήριξη για αναθεωρήσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και για επιδόματα ανεργίας. 

• Η Τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης. Τα στοιχεία προς ανακοίνωση σήμερα περιλαμβάνουν τις λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους PMI του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η American Express, η Verizon και η Norsk Hydro είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρουν κέρδη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα