Φορολογικές υποχρεώσεις: «Καύσωνας» μέχρι τέλος Ιουλίου

Τι πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Ιουλίου
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 11:26
UPD:12:39

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Η πληθώρα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενισχύσεων λόγω ενεργειακής κρίσης αλλά και ο κορωνοϊός που προκαλεί καθυστερήσεις στις εργασίες των πολιτών και των λογιστών λόγω νόσησης οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στο να πάρει την απόφαση για παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες φορολογικές υποχρεώσεις για τις οποίες οι προθεσμίες πληρωμής δεν αλλάζουν. Σε αυτές περιλαμβάνονται η καταβολή του ΕΝΦΙΑ αλλά και η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των ενισχύσεων που ελήφθησαν μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Λίγο πάνω από 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις εκκρεμούν προς υποβολή. Μετά και την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο λίγο πάνω από 1 μήνα για να υποβάλλουν τη φορολογικής τους δήλωση. Παράλληλα, όσοι από αυτούς έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, μπορούν είτε να καταβάλλουν την πρώτη δόση έως τις 29 Ιουλίου είτε να την πληρώσουν μαζί με τη δόση του Αυγούστου έως τις 31 του μηνός, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν η έκπτωση 3% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής ισχύει και στην περίπτωση που κάποιος καταβάλλει εφάπαξ το ποσό του φόρου έως τις 31 Αυγούστου.

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, ανακοινώθηκε ότι στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από την πυρκαγιά, θα ανασταλεί για έξι (6) μήνες η πληρωμή όλων των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται.

Παράλληλα, τα κτίσματα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2022-2023-2024, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.

Όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του μήνα, αυτές αφορούν:

  • Την καταβολή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος φέτος μπορεί να αποπληρωθεί σε συνολικά 10 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών η πορεία των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κινούνται σε ιδιαίτερα  ικανοποιητικά επίπεδα καθώς ήδη έχουν εισπραχθεί 1,07 δισ. ευρώ σε σύνολο 2,2 δισ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί.
  • Την έναρξη της διαδικασίας επιστροφής των ενισχύσεων που έλαβαν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν τα ποσά που έλαβαν είτε σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε καταβάλλοντας το ποσό εφάπαξ κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%. Και για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλών τα πρώτα στοιχεία κρίνονται από το οικονομικό επιτελείο ιδιαίτερα ικανοποιητικά καθώς ήδη από τα 2,9 δισ. ευρώ που αναμένει το Δημόσιο να εισπράξει, ήδη 210.170 ΑΦΜ έχουν καταβάλει 241 εκατ. ευρώ.
  • Υποβολή ΦΠΑ β’ τριμήνου 2022.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα