Αλλάζει η μεθοδολογία των stress tests για τις τράπεζες

Το 2023 η νέα άσκηση
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 07:01
UPD:07:05

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Mε αλλαγές στη μεθοδολογία τους θα διεξαχθούν τα stress tests των τραπεζών  όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαίκή Αρχή Τραπεζών.

Stress tests τα οποία θα διενεργηθούν το 2023 με στοιχεία 31ης Δεκεμβρίου του 2022 προανήγγειλε η EBA . Τα αποτελέσματά τους θα γνωστοποιηθούν στο τέλος του Ιουνίου του ερχόμενου έτους.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσίευσε το νέο προσχέδιο της μεθοδολογίας, των υποδειγμάτων και της καθοδήγησης των τεστ ακραίων καταστάσεων  τα οποία προάγουν σημαντικές αλλαγές από τα προηγούμενα.

Η πιο μεγάλη αλλαγή στη μεθοδολογία είναι πως τα αναγκαία κεφάλαια των τραπεζών δεν θα υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο.

 Η μεθοδολογία καλύπτει όλους τους τομείς κινδύνου συμπεριλαμβάνοντας την εμπειρία που ενσωμάτωσαν οι τράπεζες από καταστάσεις όπως η πανδημία.

 Ορισμένες πτυχές της μεθοδολογίας έχουν βελτιωθεί.  Ως νέο χαρακτηριστικό  θεωρείται πως οι προβλέψεις για τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες θα βασίζονται σε ένα μοντέλο που από το σύνολο θα οδηγείται σε επί μέρους κλάδους καθώς οι προμήθειες αποτέλεσαν βασικό πόρο για τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας..

 Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα αναθεώρησης του πλαισίου των ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ προς μια υβριδική προσέγγιση

Επίσης, η κάλυψη του δείγματος έχει αυξηθεί. Επιπλέον 26 τράπεζες προστέθηκαν στο δείγμα προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε σύγκριση με την άσκηση του 2021 και έχει εισαχθεί περαιτέρω αναλογικότητα στη μεθοδολογία. Η άσκηση του 2023 θα αξιολογήσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών της ΕΕ σε ένα δυσμενές οικονομικό σοκ και θα ενημερώσει τη διαδικασία εποπτικής επανεξέτασης και αξιολόγησης του 2023 (SREP).

Το δείγμα για το τεστ αντοχής 2023 σε επίπεδο ΕΕ έχει διευρυνθεί σε σύγκριση με προηγούμενες ασκήσεις. Οι τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση του 2023 αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στη ζώνη του ευρώ, τα κράτη μέλη εκτός Ευρωζώνης και τη Νορβηγία, αυξάνοντάς το από 70% στις προηγούμενες ασκήσεις. Ως αποτέλεσμα, το ακραίο τεστ του 2023 σε επίπεδο ΕΕ θα διεξαχθεί στο υψηλότερο επίπεδο ενοποίησης που θα καλύπτει 76 τράπεζες, εκ των οποίων οι 63 προέρχονται από τη ζώνη του ευρώ

Η μεθοδολογία περιλαμβάνει πρόσθετα χαρακτηριστικά αναλογικότητας για ορισμένες τράπεζες, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, διατηρώντας παράλληλα τη συνάφεια των αποτελεσμάτων και τη διαφάνεια. Για παράδειγμα θεωρείται σημαντικό πως δεν έχει οριστεί ενιαίο όριο κεφαλαίου για την άσκηση του 2023, καθώς οι τράπεζες θα αξιολογούνται με βάση τους σχετικούς εποπτικούς δείκτες  κεφαλαιακής επάρκειας στο πλαίσιο ενός στατικού ισολογισμού. Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων θα χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία στη Διαδικασία Εποπτικής Αναθεώρησης και Αξιολόγησης (SREP), βάσει της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τους κατάλληλους τραπεζικούς κεφαλαιακούς πόρους και τα μελλοντικά κεφαλαιακά σχέδια.

Η τελική μεθοδολογία θα δημοσιευθεί έως τα τέλη του 2022



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα