Ασφαλιστικές εισφορές: Αρνητικό ρεκόρ χρέους 43 δισ. στο ΚΕΑΟ

Νέα αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην κοινωνική ασφάλιση το β' τρίμηνο
Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 21:00
Eurokinissi/–¡Õ¡√œ–œ’Àœ”

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Ξεπέρασε τα 43 δισ. ευρώ το χρέος που έχει συσσωρευτεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής εισφορών προς την Κοινωνική Ασφάλιση, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.

Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ, που θα αποτυπώνεται στην έκθεση του β’ τριμήνου για το τρέχον έτος, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες. Το α’ τρίμηνο το χρέος προς το ΚΕΑΟ είχε ανέλθει στα 42,83 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίστηκε η ανοδική του πορεία, καθώς αυξήθηκε κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ. Πρέπει να επισημανθεί ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2021, το χρέος του ΚΕΑΟ ήταν 41,02 δισ. ευρώ. Άρα, εντός έξι μηνών, προκύπτει αύξηση του χρέους κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στο ΚΕΑΟ διαπιστώνουν ότι η πορεία των εσόδων κατά το τρέχον έτος είναι σταθερά θετική. Ενώ το α’ τρίμηνο είχαν εισπραχθεί 395 εκατ. ευρώ, το β’ τρίμηνο πήγε ακόμα καλύτερα, καθώς κατέστη εφικτό να εισπραχθούν άλλα 409 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, τα έσοδα έχουν φτάσει στα επίπεδα των 804 εκατ. ευρώ.

Φταίνε οι λίγες δόσεις

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα, καθώς εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εσόδων, είναι πιθανό έως το τέλος του έτους να προκύψει νέο ρεκόρ. To υψηλότερο σημείο που ανήλθαν τα έσοδα του ΚΕΑΟ ήταν το 2019, όταν είχε εισπραχθεί 1,47 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, λόγω πανδημίας, καταγράφηκε υποχώρηση στο 1,12 δισ. ευρώ, ενώ, ακόμα χειρότερα το 2021, τα έσοδα περιορίστηκαν στα 992 εκατ. ευρώ.

Φέτος, όμως, που δεν έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα, όπως την προηγούμενη διετία, φαίνεται ότι τα έσοδα ανακάμπτουν σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το α’ εξάμηνο καλύφθηκε σχεδόν το 81,04% των εσόδων που είχαν εισπραχθεί στο σύνολο του 2021.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι στο ΚΕΑΟ μοναδική ενεργή ρύθμιση οφειλών είναι η πάγια των 12 δόσεων. Το γεγονός ότι οι δόσεις δεν είναι περισσότερες λειτουργεί αποτρεπτικά, ώστε να επιλέξουν χιλιάδες ασφαλισμένοι με μεγάλα χρέη να τα ρυθμίσουν. Επίσης, διαπιστώνονται περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι τόσο μεγάλη η μηνιαία δόση, που δεν μπορεί ο ασφαλισμένος να ανταποκριθεί, με συνέπεια να χάνονται ρυθμίσεις και τα έσοδα του ΚΕΑΟ να περιορίζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα υπάρξει αύξηση των δόσεων για τα χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση, που θα εξισωθούν με τις δόσεις που ισχύουν για τα φορολογικά χρέη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δόσεις θα αυξηθούν σε 24, άρα θα διπλασιαστούν, κάτι που αναμένεται να συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και ασφαλισμένοι με υψηλά ποσά χρεών.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του χρέους για άλλο ένα τρίμηνο, θεωρείται ότι κυμάνθηκε σε λογικό πλαίσιο. Ως βασική αιτία είναι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που προστίθενται στο ήδη υπάρχον χρέος και έχουν ως αποτέλεσμα την τελική αύξησή του. Εάν συνεχιστεί η θετική απόδοση στα έσοδα, είναι πιθανό στα επόμενα τρίμηνα να διαπιστωθεί συγκράτηση του χρέους, ενώ υπάρχει και το πολύ αισιόδοξο σενάριο της μείωσής του. Όμως, αυτή τη στιγμή, τα 43 δισ. ευρώ συνιστούν ένα υπαρκτό πρόβλημα για την Κοινωνική Ασφάλιση, αφού αποτελούν πόρους που θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη «ανάσα» στον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η αρμοδιότητα του ΚΕΑΟ εκτείνεται στο σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών, ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και όσες τελούν σε καθεστώς ενεργού ρύθμισης και προέρχονται από τον e-ΕΦΚΑ. Ειδι- κότερα, πρόκειται για ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και προέρχονται από τους τέως φορείς που έχουν ενταχθεί στον e-ΕΦΚΑ εκτός του ΝΑΤ (τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ.ΕΤΑΑ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ.ΕΤΕΑΕΠ), αλλά και από το τ.ΤΑΥΤΕΚΩ, το τ.ΤΑΠΙΤ, το τ.ΕΤΑΤ, τον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς και ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης μετά από έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, ΤΕΑΥΦΕ).

Στο ΚΕΑΟ εξασφαλίζεται η κεντρική παρακολούθηση των οφειλετών. Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο αναλύει και επεξεργάζεται τα διαθέσιμα δεδομένα, ώστε να ελεγχθούν μεταξύ άλλων και ενδεχόμενες περιπτώσεις έντονης παραβατικότητας και συστηματικής δημιουργίας οφειλών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα