Άγονος ο διαγωνισμός για την «Αριάδνη»

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 13:27
UPD:13:29
REUTERS/ANTONIO BRONIC

Το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» είναι το μεγαλύτερο αλλά και το πιο περίπλοκο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει μεταβιβαστεί μέχρι σήμερα. 

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Αγονος κρίθηκε ο διαγωνισμός της Αριάδνη. Συνολικά η Morgan Stanley έστειλε την ενημέρωση σε 30 επενδυτές και 13 έδωσαν παρόν. 4 προσφορές μη δευσμευτικές  από 7 επενδυτές έλαβαν χώρα στη συνέχεια.

Από το Φεβρουάριο και μετά οι γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες υπήρξαν πολύ δύσκολες. Αυτές επηρέασαν τη συναλλαγή σε μεγάλο βαθμό. Οι επενδυτές έπρεπε να διαχειριστούν τον μεγάλο κίνδυνο.

Δόθηκε η μέγιστη δυνατή ευελιξία, με παρατάσεις και με άλλους τρόπους.

Δυστυχώς οι επενδυτές δεν τα κατάφεραν. Κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές. Παρ' όλα αυτά οι προσφορές δεν πλοιρούν τις προϋποθέσεις της διαδικασίας και κρίθηκαν ως μη αποδεκτές.

Έτσι ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος.

Η PQH συνεχίζει το έργο της για να υλοποιήσει την αποστολή της που είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους στους δημοσιογράφους.

Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» που έβγαλε προς πώληση η PQH. Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης, δηλαδή μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους, η αξία του φθάνει στα 13,9 δισ. ευρώ. 

Αυτό είναι το μεγαλύτερο αλλά και το πιο περίπλοκο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει μεταβιβαστεί μέχρι σήμερα, γεγονός που ερμηνεύει και την εμπλοκή στη διαγωνιστική διαδικασία των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων.

Ο πήχυς για το τίμημα έχει τεθεί   πάνω από τα 700 εκ. ευρώ και κάποιοι το θεωρούν εξαιρετικά υψηλό για την περίσταση αφού πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με οφειλές που προέρχονται από το παρελθόν και έχουν χαμηλά περιθώρια ανακτησιμότητας. 

Η αξία του χαρτοφυλακίου συνδέεται πάντως και με τις εξασφαλίσεις σε ακίνητα που έχουν τα προς πώληση δάνεια, η αξία των οποίων φθάνει τα 7,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,7 δισ. ευρώ είναι η αξία των οικιστικών ακινήτων, στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων. 

Το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» περιλαμβάνει 97.000 δάνεια, που χρωστούν 53.000 οφειλέτες μέσα από 72.000 δανειακές συμβάσεις. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων:

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο αγοραστής που θα ανακηρυχθεί μετά τη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα έχει το δικαίωμα εξόφλησης του τιμήματος τμηματικά και συγκεκριμένα έως τρεις ετήσιες δόσεις, ενώ μέρος της συμφωνίας είναι και η απασχόληση στο έργο συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων της PQH.

Ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής έχει διοριστεί από την ΤτΕ για να εκκαθαρίσει τα δάνεια που αφορούν τράπεζες των οποίων σταμάτησε η λειτουργία κατά την προηγούμενη οικονομική κρίση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα