Φυσικό αέριο: Υποχώρησαν οι τιμές μετά την επανέναρξη των ροών από τον Nord Stream

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 12:06
UPD:12:09
REUTERS/BERNADETT SZABO

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν μετά την επανεκκίνηση των αποστολών από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream, του μεγαλύτερου δεσμού της με την Ευρώπη, μετά από 10 ημέρες συντήρησης.

Το ρωσικό αέριο έρεε στη Γερμανία με περίπου το 40% της χωρητικότητας του αγωγού μεταξύ 7 π.μ. και 8 π.μ. τοπική ώρα, περίπου το ίδιο με πριν από την έναρξη των ετήσιων εργασιών. Οι παραγγελίες υποδεικνύουν ότι ο σύνδεσμος θα λειτουργεί στο ίδιο επίπεδο για τουλάχιστον μία ημέρα.

Η επανέναρξη των ροών αμβλύνει τους φόβους ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις αποστολές και παρέχει κάποια ανακούφιση στην Ευρώπη καθώς αγωνίζεται να αποθηκεύσει τα καύσιμα πριν από το χειμώνα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται για το χειρότερο με ένα σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%. Ο επίτροπος προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν είπε μάλιστα ότι δεν περίμενε ότι ο αγωγός θα επανέλθει.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Άμστερνταμ, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησαν έως και 6,5% στα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα και διαπραγματεύθηκαν 4,1% χαμηλότερα στις 9:05 π.μ..

Οι έμποροι αναζητούν σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια επανεκκίνησης του αγωγού εδώ και μέρες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την Τρίτη ότι ο Nord Stream θα μπορούσε να επιστρέψει από τη συντήρηση με χαμηλότερους ρυθμούς, εκτός εάν επιλυθεί η διαφωνία για ένα βασικό κομμάτι του εξοπλισμού. Ένας από τους στρόβιλους του αγωγού κόλλησε στον Καναδά λόγω των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά τελικά επέστρεψε στη Γερμανία.

Ο Πούτιν είπε ότι οι καθυστερήσεις στην παραλαβή της τουρμπίνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των όγκων μόνο στο 20% της χωρητικότητας μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, όταν ένα άλλο τμήμα πρόκειται να γίνει συντήρηση. Οι ροές μέσω του αγωγού περιορίστηκαν στο 40% της χωρητικότητας από τις 16 Ιουνίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα