«Οι καρδιές των τραπεζιτών χτυπούν» στο Μιλάνο - «Βουτιά» του FTSE MIB μετά την παραίτηση Ντράγκι

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 11:12
UPD:11:52
REUTERS/GUGLIELMO MANGIAPANE

«Μερικές φορές χτυπουν ακόμη  και οι καρδιές των κεντρικών τραπεζιτών, ευχαριστώ για αυτό και για όλη τη δουλειά που έγινε αυτή την περίοδο», είπε ο πρωθυπουργός χαμογελώντας, μέσα σε θερμά χειροκροτηματα στη Βουλ . Στη συνεχεια αναχωρησε για το Κυρηναλιο για να συναντηθει με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η συνεδρίαση διακόπηκε  μέχρι τις 1.00 ωρα Ελλάδος , εν αναμονή του αποτελέσματος της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και του αρχηγού του κράτους. 

Με την Ιταλία σε βαθιά πολιτική κρίση και την ακροδεξιά των Μελόνι και Σαλβίνι να καραδοκεί, ο FTSE MIB υποχωρεί 2,7%.

Η Ιταλία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική αβεβαιότητα με τον Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να κατευθύνεται προς τον πρόεδρο Ματαρέλα για να υποβάλει την παραίτησή του. Οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν πλέον να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Τρεις από τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό απέσυραν την υποστήριξή τους στον Ντράγκι κατά την ψήφο εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Ντράγκι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από 95 γερουσιαστές, ενώ 38 ψήφισαν όχι. Παρόλο που ο Ντράγκι δεν παραιτήθηκε αμέσως μετά την ψηφοφορία, το αποτέλεσμα τερμάτισε ουσιαστικά την κυβέρνηση ενότητας που διοικούσε από τον Φεβρουάριο του 2021.

Η Ιταλία φημίζεται για τις ασταθείς κυβερνήσεις της. Την ίδια ώρα ο Ντράγκι ηγήθηκε της 67ης κυβέρνησης που είχε η χώρα σε περίπου 75 χρόνια. Και ενώ ο Ντράγκι πιθανότατα θα παραμείνει προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι την επόμενη εκλογική διαδικασία, η κυβέρνηση θα αποδυναμωθεί δραματικά, διακινδυνεύοντας τη νομοθετική της ατζέντα.

Η θητεία του τεχνοκράτη Ντράγκι στην πρωθυπουργία λειτούργησε καθησυχαστικά για τους επενδυτές σε μια ταραγμένη περίοδο για την Ευρωζώνη. Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται πλέον για ύφεση εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και μιας ενεργειακής κρίσης που υποδαυλίζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα