Βρετανία: Σε νέο υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός- Στο 9,4%

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 09:24
UPD:09:24
REUTERS/Toby Melville

Ακόμη ένα νέο υψηλό 40 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να εκτοξεύονται, κλιμακώνοντας την ιστορική κρίση κόστους ζωής της χώρας. 

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 9,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 1982, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι τα καύσιμα και τα τρόφιμα συνεισφέρουν κυρίως στον αυξανόμενο ρυθμό πληθωρισμού. 

Τον Μάιο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 9,1%. Η επιτάχυνση οφείλεται στην άνοδο 9,3% της τιμής των καυσίμων κίνησης κατά τη διάρκεια του μήνα.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά  0,8%, υπερβαίνοντας την άνοδο 0,7% του προηγούμενου μήνα, αλλά παραμένοντας χαμηλότερη από τη μηνιαία αύξηση 2,5% τον Απρίλιο.

Οι τιμές αυξάνονται πλέον πολύ πιο γρήγορα από τους μισθούς. Η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά πρόκειται όμως να επιδεινωθεί, με τις προβλέψεις στο 11% τον πληθωρισμο τον Οκτώβριο, όταν αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου οι τιμές της ενέργειας.  

Η μέτρηση αυξάνει την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε πέντε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, αλλά ο διοικητής Άντριου Μπέιλι δήλωσε, σε μια ομιλία του στο Mansion House Financial and Professional Services Dinner την Τρίτη, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης τον Αύγουστο. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα