Το Ίδρυμα Vodafone πατάει το «κουμπί» για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας

Sponsored Content
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 12:02
UPD:12:03

Έχει χαρακτηριστεί παγκοσμίως ως μια «σκιώδης» και διαρκής πανδημία, καθώς κάθε χρόνο πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, νεαρές κοπέλες και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία και η αγριότητά της μας συγκλονίζει κάθε φορά που θα έρθει στο φως της δημοσιότητας ένα περιστατικό, ένα θύμα, η μαρτυρία ενός θυματοποιημένου ανθρώπου που βρίσκει το κουράγιο να καταγγείλει τα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι απεριόριστες δυνατότητες εφαρμογών τους έρχονται να γίνουν το «δίχτυ ασφαλείας» για όσα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποφασίζουν να σπάσουν τα δεσμά της σιωπής και της κακοποίησης και κάνουν ένα άλμα πίστης για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.

Το πάτημα ενός κουμπιού είναι ικανό κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή κάποιου που βρίσκεται σε κακοποιητικό περιβάλλον και χρειάζεται βοήθεια. Ένα «κουμπί πανικού» που θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους και γυναίκες στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Vodafone, το οποίο συμπλήρωσε 20 χρόνια προσφοράς στη χώρα μας και σταθερά επιλέγει να «συνδέει για το καλό» την τεχνολογία με τους ανθρώπους, όπως είναι η φιλοσοφία του (Connecting for good).

Πρόκειται για μία ακόμη δράση του Ιδρύματος Vodafone στην Ελλάδα, η οποία αξιοποιεί την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που υλοποιεί σε περισσότερες από δέκα χώρες, ενώ έχει διαθέσει οκτώ συναφείς λύσεις, ενδυναμώνοντας περισσότερο από 1 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε κίνδυνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά 30% πανευρωπαϊκά από την πρώτη περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Ίδρυμα. Είναι, επίσης, αποκαλυπτικό ότι το 2021 συνολικά 5.805 θύματα στην Ελλάδα κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό στη γραμμή SOS 15900.

Μάλιστα, στη χώρα μας τα τελευταία 2 χρόνια ξεκίνησαν να καταγράφονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και η σχέση τους με τον κακοποιητή, κάνοντας ακόμη πιο σημαντική και αναγκαία στο κινητό τηλέφωνο την καινοτόμα εφαρμογή «Panic Button», που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα που δέχεται επίθεση να μπορεί να ειδοποιήσει άμεσα τις αρχές.

Για τον σκοπό αυτό η Vodafone και η Ελληνική κυβέρνηση έχουν προχωρήσει στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, με στόχο τη συνεργασία για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Το Μνημόνιο εστιάζει στην ανάπτυξη του app «Panic Button», ώστε κάθε γυναίκα που δέχεται επίθεση να μπορεί να ειδοποιήσει άμεσα τις ειδικές μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ανάπτυξη της εφαρμογής «Panic Button» για κινητά τηλέφωνα προχωρά με ταχείς ρυθμούς, με στόχο την προστασία θυμάτων έμφυλης βίας. Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή θα λειτουργήσει πιλοτικά για τις πλέον ευάλωτες στη βία γυναίκες, ενώ σε βάθος χρόνου στόχος είναι να μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σε δεύτερη φάση προβλέπεται, επιπλέον, η προσαρμογή και στην Ελλάδα της διεθνούς αναγνωρισμένης εφαρμογής του Ιδρύματος Vodafone «Bright Sky», που λειτουργεί ήδη σε 10 χώρες. Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή του Ιδρύματος Vodafone για την υποστήριξη και ορθή πληροφόρηση οποιουδήποτε μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς κακοποιητικού περιβάλλοντος.

Τo «Bright Sky» επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίσουν το πλησιέστερο κέντρο υποστήριξης, να αξιολογήσουν την ασφάλεια μιας σχέσης και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με διάφορες μορφές κακοποίησης, καθώς και πώς να βοηθήσουν έναν φίλο που μπορεί να βρίσκεται σε ανάγκη.

Η Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια μοριακής ιατρικής του Imperial College Λονδίνου και μέλος του Κύκλου Πρεσβευτών του Ιδρύματος Vodafone, δήλωσε: «Ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία του Ιδρύματος Vodafone της τελευταίες δύο δεκαετίες είναι η επιμονή να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας σε συνδυασμό με την κουλτούρα καινοτομίας που χαρακτηρίζει τις δράσεις και λύσεις που προτείνει.  Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς το Ίδρυμα Vodafone πρωτοστατεί στη χρήση νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων. Προσωπικά, σαν ερευνήτρια, εκτιμώ τον ρόλο εφαρμογών όπως το DreamLab, που παρέχουν απαραίτητη υπολογιστική ισχύ στην ερευνητική κοινότητα χρησιμοποιώντας τα κινητά εθελοντών ενώ αυτοί κοιμούνται. Έτσι με μία απλή εφαρμογή, το κινητό μας συμμετέχει χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε στην επεξεργασία πολύπλοκων δεδομένων υποβοηθώντας την έρευνα π.χ. ενάντια στον καρκίνο. Μέσω αυτής της εφαρμογής, πραγματικά, ενώ κοιμόμαστε η επιστήμη δουλεύει. Ανυπομονώ να δω τις εφαρμογές που ετοιμάζει το Ίδρυμα για την αντιμετώπιση πολλών άλλων κοινωνικών προβλημάτων, όπως η ενδοοικογενειακή βία με τα Αpps Panic button και Bright Sky.»

Το έργο του Ιδρύματος Vodafone στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2002. Μόνο πέρυσι, περισσότεροι από 700.000 πολίτες, ακόμη και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, ωφελήθηκαν από τα προγράμματά του στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς και μέσα από την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τις εφαρμογές (apps) που έχουν δημιουργηθεί για το κοινό καλό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα