Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Το πράσινο φως για τη δημιουργία του πρώτου ουρανοξύστη στη χώρα στο Ελληνικό, υπό την ονομασία Marina Residential Tower, έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ).
Βάσει του χρονοδιαγράμματος της Lamda Development, η κατασκευή του πύργου κατοικιών με ύψος 200 μέτρα θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο, με το σύνολο των απαιτούμενων αδειών να έχουν εξασφαλιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για μια από τις πρώτες αναπτύξεις που θα ξεκινήσει στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού, με κόστος κατασκευής περί τα 180 με 190 εκατ. ευρώ και συνολικό κόστος 250 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός (βάσει του οποίου έχουν γίνει οι προπωλήσεις) ήταν 160 με 170 εκατ. ευρώ, ωστόσο, πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, είπε πως με βάση τα νέα δεδομένα το κόστος κατασκευής του έχει αυξηθεί κατά 20 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΕΣΑ, το εν λόγω κτήριο (ένα από τα 6 συνολικά ψηλά κτήρια στο Ελληνικό) ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης - τοπόσημο θα έχει συνολικά 53 ορόφους, που περιλαμβάνουν έναν υπόγειο όροφο στάθμευσης και βοηθητικών χώρων, έναν υπέργειο όροφο στάθμευσης, ισόγειο κοινοχρήστων χρήσεων των κατοικιών και 50 ορόφους κατοικιών.
Το ΚΕΣΑ ενέκρινε επίσης τις αιτούμενες παρεκκλίσεις, για το κτήριο (ιδεατό στερεό και απολήξεις κλιμακοστασίων) και τον περιβάλλοντα χώρο αυτού (διαμορφώσεις και θέση περίφραξης) οι οποίες κρίνονται απαραίτητες λόγω των ιδιαιτεροτήτων, της κλίμακας και των λειτουργικών αναγκών του έργου.
Οι περισσότερες κατοικίες θα διαθέτουν 1 έως 4 υπνοδωμάτια και ένας μικρότερος αριθμός 4 με 5, ενώ ορισμένα διαμερίσματα θα διαθέτουν ιδιωτική πισίνα (κυρίως στους υψηλότερους ορόφους). Το κτήριο θα φέρει πιστοποίηση «LEED Gold» και «Well being».
Η τιμή αγοράς ανά τ.μ. στους υψηλότερους ορόφους κινείται στην περιοχή των 25 χιλ. ευρώ. Οι προπωλήσεις, όπως αφήνεται να εννοηθεί από τη Lamda, αφορούν την πλειοψηφία των κατοικιών του Marina Residential Tower.
Foster+Partners
Το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, με εμπειρία στη σχεδίαση ψηλών κτηρίων παγκοσμίως, υπογράφει τη μελέτη και τον σχεδιασμό του. Το ίδιο γραφείο έχει εκπονήσει το masterplan του έργου του Ελληνικού και διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας μελετητών για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών. Η ομάδα μελέτης για τον ουρανοξύστη περιλαμβάνει, επίσης, την Buro Happold (σύμβουλοι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων) και τη Faithful & Gould (σύμβουλοι μηχανικοί).
Early Contractor Involvement (ECI) έχει επιλεγεί από τη Lamda η κοινοπραξία Bouygues Batiment International - Intrakat. Θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή του, αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του, ενώ ανοιχτό είναι αν η ίδια κοινοπραξία θα είναι και ο κατασκευαστής του πύργου.
Πωλήσεις κατοικιών
Γενικότερα να σημειωθεί ότι η Lamda εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις πωλήσεις κατοικιών στο Ελληνικό, σε όλα τα οικιστικά που εκκινεί.
Όπως αναφέρθηκε κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, έχει κλείσει συμφωνίες για την πώληση κατοικιών συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ, με τις πρώτες προκαταβολές να αναμένονται από τον Οκτώβριο, όταν εκδοθούν οικοδομικές άδειες και θα μπορούν να συνταχθούν συμβόλαια πώλησης.