ΕΚΤ: Υπό εξέταση η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 12:05
UPD:12:09
EPA/OLIVIER HOSLET

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή το διπλάσιο από αυτό στο οποίο προσανατολιζόταν μόλις τον περασμένο μήνα λόγω του επιδεινούμενου πληθωρισμού.

Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε μια απότομη απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες έχει προσκολληθεί η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από τότε που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση πολιτικής της 9ης Ιουνίου και θα ευθυγραμμίσει την ΕΚΤ περισσότερο με την παγκόσμια προσπάθεια για πιο δραστικές επιθετικές πολιτικές.

Καθώς οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία, δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει επαρκής υποστήριξη για μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, τόνισαν ανώνυμες πηγές στο Bloomberg. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν θα κάνει την επίσημη πρόταση πολιτικής στη συνάντηση.

Ωστόσο, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη αφήσει περιθώριο για να υπερβεί η αύξηση τις 25 μονάδες βάσης σε μια ομιλία στις 28 Ιουνίου, μέρες πριν τα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο σε νέο ιστορικό υψηλό του 8,6% -- περισσότερο από τέσσερις φορές τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, με μόλις τέσσερις από τους 53 σε έρευνα του Bloomberg να προβλέπουν αύξηση κατά μισή μονάδα.

Οι αγορές χρήματος αύξησαν τα στοιχήματα με τον ρυθμό της σύσφιξης την Τρίτη, ποντάροντας σε πιθανότητες σχεδόν 40% για αύξηση μισής μονάδας αυτή την εβδομάδα και πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα έως τον Σεπτέμβριο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα