Γαλλία: 9,7 δισ. ευρώ για τον πλήρη έλεγχο της EDF

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 11:23
UPD:11:30
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Η γαλλική κυβέρνηση προσέφερε περίπου 9,7 δισ. ευρώ για την πλήρη κρατικοποίηση της Electricite de France (EDF) καθώς επιδιώκει να επιλύσει προβλήματα στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη, το γαλλικό κράτος θα προσφέρει 12 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει το 16% της EDF που δεν κατέχει ήδη.  Πρόκειται για premium 53% σε σχέση με το κλείσιμο των 7,84 ευρώ της μετοχής στις 5 Ιουλίου, μία ημέρα προτού η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν ανακοινώσει την κρατικοποίηση.

Οι μετοχές της εταιρείας, οι οποίες είχαν ανασταλεί από τις 13 Ιουλίου εν αναμονή των λεπτομερειών του σχεδίου, σημείωσαν άλμα 15% στα 11,75 ευρώ, το πρωί της Τρίτης. 

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη  χειρότερη ενεργειακή κρίση για δεκαετίες. Η Γαλλία θέλει να φέρει σε κρατικό έλεγχο την χρεωμένη EDF προκειμένου να ελέγχει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, κάνοντας παράλληλα τεράστιες επενδύσεις για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Οι υφιστάμενοι αντιδραστήρες της εταιρείας κοινής ωφελείας πλήττονται από την επιδείνωση της αξιοπιστίας, ενώ η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παρεμποδίστηκε από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους. Αυτή η κακή απόδοση, σε συνδυασμό με το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, έχει κάνει το χρέος της EDF να φαίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμο.

Η κρατικοποίηση μπορεί να καθησυχάσει τους πιστωτές της EDF όσον αφορά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της εταιρείας, αλλά θα αφήσει πολλές άλλες προκλήσεις για τον διάδοχο του προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου Jean-Bernard Levy, ο οποίος είναι 67 ετών και θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο.

Στους κατόχους του μετατρέψιμων ομολόγων της εταιρείας θα προσφερθούν 15,64 ευρώ για κάθε ομόλογο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η προσφορά θα υποβληθεί στο Autorite des Marches Financiers μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα