Οι ΗΠΑ πιέζουν για την εφαρμογή ενός σχεδίου για να βάλουν ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού αργού πετρελαίου με σκοπό να «λιμοκτήσουν» τη Μόσχα από τα κεφάλαια που χρειάζονται για να διατηρήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.
Το θέμα είχε ζητηθεί στη συνάντηση των ηγετών της G7, αν και χαρακτηρίστηκε περίπλοκο. Το σκεππτικό, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της συνόδου του Ιουνίου, είναι να επιβληθεί απαγόρευση όλων των υπηρεσιών, που επιτρέπουν τη μεταφορά του ρωσικού αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών παγκοσμίως, αν η τιμή στην οποία αγοράζεται δεν είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς εταίρους ή χαμηλότερη.
Ωστόσο, ένας εκ των επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας χαρακτηρίζει την ιδέα «γελοία», πέρα από το γεγονός ότι θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στις ΗΠΑ και τις χώρες της G7. Εξηγώντας στο CNBC το λόγο για τον οποίο απορρίπτει την ιδέα, ο Γκαλ Λαφτ, είπε ότι το βασικό λάθος στην πρόταση είναι ότι αγνοεί το γεγονός ότι το πετρέλαιο είναι ένα ανταλλάξιμο εμπόρευμα. Ο όρος ανταλλάξιμος σημαίνει εναλλάξιμος, υποδηλώνοντας ίση αξία μεταξύ δύο βαρελιών πετρελαίου, για παράδειγμα.
O Laft παρομοίασε το σχέδιο με το να πηγαίνεις σε ένα κατάστημα και να ζητάς από τον πωλητή να δεχτεί λιγότερα χρήματα από την αναγραφόμενη τιμή. «Δεν λειτουργεί έτσι η αγορά πετρελαίου», είπε. «Αυτή είναι μια πολύ εξελιγμένη αγορά, δεν μπορείτε να πιέσετε τις τιμές κάτω».
Αυτό που είναι πιθανό να συμβεί, κατά τον Λαφτ, είναι ότι η Ρωσία θα περιορίσει την παραγωγή της και θα δημιουργήσει τεχνητή έλλειψη στην αγορά. «Αυτοί οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που μιλούν για 40 δολάρια το βαρέλι, αυτό που πρόκειται να πάρουν είναι 140 δολάρια το βαρέλι», προειδοποίησε. Ο Λαφτ αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Σύμφωνα με το δημσίευμα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν συζητήσει τον περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου μεταξύ 40 και 60 δολαρίων ανά βαρέλι.
«Δεν μπορείτε να ξεγελάσετε τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης και δεν μπορείτε να αψηφήσετε τους νόμους της σοβαρότητας όταν πρόκειται για ένα ανταλλάξιμο εμπόρευμα», είπε.
naftemporiki.gr