Ρωσία: Στόχος η εμβάθυνση εμπορικών - οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 22:29

Ελλάδα και Ρωσία διαθέτουν ήδη μια αρκετά πλούσια εμπειρία αποδοτικής συνεργασίας και μπορούν πλέον να εμβαθύνουν τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις, εκτιμά ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Βίκτορ Χριστένκο, ο οποίος επισκέπτεται αύριο την Ελλάδα και μίλησε για τα σχέδια και τις επικείμενες επαφές του.

«Συμφωνήσαμε με τον ομόλογό μου υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας Χρήστο Φώλια να συζητήσουμε τα έως τώρα αποτελέσματα της κοινής επιτροπής εργασίας, να επεξεργαστούμε σχέδια βήμα-βήμα ανάπτυξης της συνεργασίας μας σε μια σειρά κατευθύνσεων, ειδικότερα στην αεροπορική και φαρμακευτική βιομηχανία», ανέφερε ο κ. Χριστένκο, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να επισκεφθεί ελληνικές βιομηχανίες των κλάδων αυτών.

«Μια πραγματικά υποδειγματική εξέλιξη, στο φόντο μάλιστα όσων συμβαίνουν στον κόσμο», χαρακτήρισε την πορεία των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίες «συνεργάστηκαν και συνεχίζουν να συνεργάζονται πολύ στενά στη δημιουργία σχεδίων υποδομών στο πλαίσιο διεθνών συμμαχιών και περνούν πλέον στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με εντατικοποίηση των επαφών στο επιχειρηματικό επίπεδο».

Αναφερόμενος στη φετινή επέτειο των 180 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας ο κ. Χριστένκο επεσήμανε ότι «η πραγματική διάρκεια των σχέσεών μας είναι τουλάχιστον πενταπλάσια» και υπογράμμισε τη σημασία «της ιστορικά θεμελιωμένης πνευματικής συνιστώσας, η οποία μας φέρνει πιο κοντά». «Το θετικό υπόβαθρο, που διαμορφώθηκε μεταξύ των χωρών μας πρέπει να αρχίσει να αποδίδει και στη Ρωσία και στην Ελλάδα οικονομικούς καρπούς», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός υπογραμμίζοντας τα έως τώρα επιτεύγματα στις διμερείς ανταλλαγές.

«Κατορθώσαμε να αποκαταστήσουμε την ανοδική τάση της αύξησης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα ρωσικά στοιχεία, η αύξηση του συνολικού όγκου των ελληνο-ρωσικών εμπορικών συναλλαγών ξεπέρασε το 80 % και ανήλθε σε 2,8 δισ. δολάρια», διαπίστωσε ο κ. Χριστένκο, παρατηρώντας ωστόσο ότι «χρειάζεται να εργαστούμε για τη διαφοροποίηση των ανταλλαγών μας, παρά το γεγονός ότι εφέτος αυξήθηκαν αισθητά οι όγκοι εξαγωγής στα μηχανολογικά συστήματα και τη χημική βιομηχανία».

«Η Ρωσία παραμένει ένας από τους εγγυητές της ασφαλούς προμήθειας της Ελλάδας σε καύσιμα και ενεργειακούς πόρους», σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό, ο οποίος χαρακτήρισε τις ζωντανές επαφές «ποιοτικό περιεχόμενο», που προστίθεται στην υπάρχουσα «ποσοτική δυναμική», επιτρέποντας «να διατηρήσουμε το κοινό ενδιαφέρον και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, χωρίς να επηρεαζόμαστε από συγκυριακές συνθήκες».

Μιλώντας για τους ειδικότερους τομείς συνεργασίας με ενδιαφέρον ο κ. Χριστένκο αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα των προοπτικών, «αρχίζοντας από την ελαφριά βιομηχανία και τελειώνοντας με τον αεροπορικό τομέα», αλλά και τη δυναμική «αύξησης των διμερών επενδυτικών δυνατοτήτων».

«Για παράδειγμα πέρυσι ο ρωσικός όμιλος «Ιρκούτ» και η κρατική ελληνική εταιρεία ΕΑΒ υπέγραψαν μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης. Σήμερα οι εταιρείες είναι ήδη έτοιμες για ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ναυπήγησης αεροσκαφών, ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος του αεροπλάνου πολλαπλών χρήσεων Β-200. Πρόκειται τόσο για την οργάνωση της τεχνικής υποστήριξης, όσο και για την κατασκευή ανταλλακτικών μερών αυτού του σκάφους», είπε ο κ. Χριστένκο κάνοντας λόγο για «μια καλή αρχή», στη συνέχεια της οποίας «μπορούν να εξεταστούν εκδοχές συμμετοχής των Ελλήνων συναδέλφων στο πρόγραμμα παραγωγής ενός νέου τύπου επιβατικών αεροσκαφών».

«Το θεματολόγιο των υψηλών τεχνολογιών μπορεί να διευρυνθεί με τη συνεργασία στον τομέα της μικροχημείας και της βιοτεχνολογίας. Το υπουργείο μας επεξεργάζεται τώρα τη στρατηγική ανάπτυξης της φαρμακευτικής βιομηχανίας της Ρωσίας ως το 2020, η οποία προβλέπει την ενεργοποίηση της διεθνούς συνεργασίας για την παρασκευή και βιομηχανική παραγωγή φαρμακευτικών μέσων. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε τί να προτείνουμε ο ένας στον άλλον σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα στο πιο ευρύ πεδίο, από κοινές ερευνητικές-επιστημονικές εργασίες, έως - δεν αποκλείονται - τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Χριστένκο, διαβεβαιώνοντας ότι «σκοπεύουμε με όλα τα μέσα να διασφαλίσουμε τη συνεργασία των επιχειρήσεων των χωρών μας, τόσο στα προαναφερθέντα, όσο και σε σχέδια του μέλλοντος».

Σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου «η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και η Ελλάδα ειδικότερα παραμένουν βασικοί εμπορικοί-οικονομικοί εταίροι της Ρωσίας και για τη διατήρηση αυτού του επιπέδου σχέσεων υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές οικονομικές, πολιτικές και ιστορικές προϋποθέσεις». «Οι ανατροπές στις αγορές και πολύ περισσότερο σε τέτοιο βάθος, όπως παρατηρούμε τώρα, δεν κρύβουν μόνο μεγάλα ρίσκα, αλλά και ευνοϊκές δυνατότητες. Και μάλιστα δυνατότητες για κατάληξη σε νέα σχέδια, διείσδυση σε νέα στρώματα της αγοράς. Κεντρική μας αποστολή είναι να τις εκμεταλλευτούμε με σοφία και να αντλήσουμε αμοιβαία οφέλη», κατέληξε ο κ. Χριστένκο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα