74.000 νέες θέσεις εργασίας για άτομα με δυσκολίες πρόσβασης

Προωθούνται 10 παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η ισότητα ευκαιριών
Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 21:30
UPD:21:34
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Το λιγότερο 74.000 νέες θέσεις απασχόλησης προγραμματίζει να δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, για άτομα με δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά.

Η σχετική αποκάλυψη έγινε από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, μιλώντας στο Συνέδριο με θέμα «Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία» που διοργάνωσε χθες το υπουργείο σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία προγραμμάτων ειδικά για νέους χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, για μητέρες που έχουν μείνει εκτός αγοράς για να φροντίσουν το παιδί τους, για πολίτες με αναπηρία και για τοπικές κοινωνίες που καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

Οι παρεμβάσεις

Παράλληλα, έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε άλλες 10 παρεμβάσεις που προωθούνται ώστε να διασφαλιστεί ότι η ισότητα ευκαιριών στην αγορά εργασίας θα ενταθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Οι δράσεις περιλαμβάνουν:
1. Δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9.000 θέσεων σε ΚΔΑΠ.
2. Δημιουργία δομών φροντίδας για βρέφη και νήπια σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.
3. Επέκταση του ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 17:30 με στήριξη του όλου προγράμματος κατά 50% από πόρους του υπουργείου Εργασίας.
4. Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων έως 2,5 ετών, σε 32 δήμους όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.
5.Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ και τους εθνικούς πόρους που διαχειρίζεται η ΔΥΠΑ για νέες θέσεις εργασίας για νέους, γυναίκες και άτομα με αναπηρία.
6. Μεγάλο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
7. Την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 - 2030.
Για τα άτομα με αναπηρία:
8. Την Κάρτα Αναπηρίας που θα βοηθήσει τους ευάλωτους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.
9. Τον Προσωπικό Βοηθό, που αποτελεί πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος και θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση για 1.000 άτομα με αναπηρία, κάνοντας λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητά τους.
10. Την υποστηριζόμενη απασχόληση.

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι ίσες ευκαιρίες στην εργασία βρίσκονται «στον πυρήνα μιας δίκαιης κοινωνίας. Θέλουμε όλοι να έχουν τις ίδιες δυνατότητες να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και οποιαδήποτε κατάσταση, είτε κληρονομική είτε επίκτητη, να μην είναι ένα πρόσθετο εμπόδιο για την υλοποίηση αυτών των φιλοδοξιών τους».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα εντάχθηκε στην ομάδα των 12 χωρών στον κόσμο με πλήρη νομική ισότητα ανδρών - γυναικών. Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: οι γονικές άδειες και για τους δύο γονείς, το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας και τετραήμερης εργασίας, η δυνατότητα των εργαζόμενων με αναπηρία και άλλες χρόνιες παθήσεις να εργάζονται με καθεστώς τηλεργασίας, η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τη βία και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας, η θέσπιση υποχρεωτικού ποσοστού παρουσίας 25% γυναικών στα Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών κ.ά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα