Αλλαγή σύνθεσης και νέοι δείκτες στο Χ.Α.

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 10:46
UPD:19:23

Την αναθεώρηση της σύνθεσης των Δεικτών της Αγοράς Μετοχών του Χ.Α., τη δημιουργία δύο νέων Δεικτών και την τροποποίηση των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης και Υπολογισμού των Δεικτών της Αγοράς Μετοχών του X.A., αποφάσισε η Συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών Χ.Α.

Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή αποφάσισε:

- Τη δημιουργία ενός νέου Δείκτη, με την ονομασία "Δείκτης Τιμών Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίησης Χ.Α.", στον οποίο θα συμμετέχουν 20 μετοχές της Κατηγορίας Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. που παρουσιάζουν ελάχιστο ποσοστό ευρείας διασποράς μεγαλύτερο ή ίσο (>=) του 20% και Μέση Χρηματιστηριακή Αξία μικρότερη (<) των 150 εκατ. ευρώ. Ο υπολογισμός του νέου Δείκτη θα ξεκινήσει την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2008, με τιμή εκκίνησης 5,000 μονάδες.

- Τη δημιουργία ενός νέου Δείκτη με την ονομασία "Δείκτης Τιμών Εναλλακτικής Αγοράς Χ.Α." στον οποίο θα συμμετέχουν 20 μετοχές που διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Ο υπολογισμός του νέου Δείκτη θα ξεκινήσει την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2008, με τιμή εκκίνησης 5,000 μονάδες υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εισηγμένων μετοχών στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. είναι τουλάχιστον 10.

- Την τροποποίηση των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης και Υπολογισμού των Δεικτών της Αγοράς Μετοχών του X.A.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Εισαγωγή Κριτηρίου Διασποράς στον Γενικό Δείκτη: Κριτήριο καταλληλότητας για συμμετοχή των μετοχών μιας εταιρείας στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη θα αποτελεί η επίτευξη ελάχιστης ευρείας διασποράς μεγαλύτερης ή ίσης (>=) του 20% των υπαρχόντων μετοχών της εταιρείας.

2. Κείμενο

3. Επιτάχυνση Χρόνου Εισαγωγής στον Γενικό Δείκτη: Μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονταν στην κατηγορία «Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας & Ειδικών Χαρακτηριστικών του ΧΑ» κατά την προηγούμενη της αναθεώρησης περίοδο - και άρα δεν έχουν συμπληρώσει 6μηνη παρουσία υπό συνεχή διαπραγμάτευση - θα μπορούν να συμμετέχουν στην σύνθεση του Δείκτη αν κατατάσσονται στην 20η ή υψηλότερη θέση, σύμφωνα με το τελικό κριτήριο κατάταξης των αποδεκτών μετοχών για συμμετοχή τους στον Δείκτη.

4. Εισαγωγή Κριτηρίου Γρήγορης Εισόδου στον Γενικό Δείκτη: Μετοχές του Χ.Α. θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη αν έχουν συμπληρώσει κατ' ελάχιστον 30 ημέρες συνεχούς διαπραγμάτευσης και κατατάσσονται στην 20η ή υψηλότερη θέση σύμφωνα με το τελικό κριτήριο κατάταξης των αποδεκτών μετοχών για συμμετοχή τους στον Δείκτη. Υφιστάμενο πρόβλεψη: 6μηνη παρουσία στην Αγορά Μετοχών του Χ.Α.

5. Δυναμική Λίστα Επιλαχουσών Μετοχών Γενικού Δείκτη: Στην περίπτωση έκτακτης αλλαγής της σύνθεση του Δείκτη μεταξύ των τακτικών εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων του, από την λίστα των επιλαχουσών μετοχών του Δείκτη θα επιλέγεται η μετοχή με την υψηλότερη κατάταξη ? σύμφωνα με το τελικό κριτήριο κατάταξης των αποδεκτών μετοχών για συμμετοχή τους στον Δείκτη - δύο εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών στην σύνθεση του.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα