Ιταλία: Η πολιτική κρίση φέρνει τριγμούς σε δείκτες και ομόλογα

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 13:30
UPD:13:32
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Εγκαταλείπουν τα ιταλικά περιουσιακά στοιχεία οι επενδυτές καθώς η πολιτική αναταραχή θέτει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι σε κίνδυνο κατάρρευσης και περιπλέκει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει την αγορά.

Οι μετοχές της Ιταλίας σημειώνουν απώλειες και η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε στο μέγιστο σε ένα μήνα. Το 10ετές έχει απόδοση τώρα 3,44%. Ο FTSE MIB υποχωρεί 2%.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς το Κίνημα 5 Αστέρων- η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στον συνασπισμό του Ντράγκι- απειλεί να αποσύρει τη στήριξή του στη κυβέρνηση.

Το τελευταίο δράμα έρχεται σε μια περίοδο δοκιμών τόσο για τους κατόχους ομολόγων όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Μια ταχεία εκποίηση χρέους τον περασμένο μήνα οδήγησε την ΕΚΤ να δεσμευτεί για ένα νέο εργαλείο για να ανακόψει κάθε άνοδο των αποδόσεων και ο κίνδυνος τώρα είναι ότι θα είναι πιο δύσκολο για τους αξιωματούχους να αναλάβουν τολμηρές δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως περισσότερο για την εσωτερική πολιτική παρά για τη νομισματική πολιτική.

Είναι το πιο πρόσφατο πρόβλημα που πρέπει να αξιολογήσουν οι επενδυτές, πέραν του αυξανόμενου πληθωρισμού, των αυξήσεων επιτοκίων και των φόβων για ύφεση. Τα ιταλικά ομόλογα βρίσκονται ήδη υπό πίεση εδώ και μήνες μετά την απόσυρση των εξαιρετικά διευκολυντικών πολιτικών της ΕΚΤ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα