Σουηδία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό, σε μια «κακή χρονιά» για την Κεντρική Τράπεζα

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 13:11
UPD:13:12
AFP/JONATHAN NACKSTRAND

Νέο ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός στη Σουηδία, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα ότι η Κεντρική Τράπεζα (Riksbank)  της χώρας θα αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα από το προγραμματισμένο.

O πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,5% από πέρυσι τον Ιούνιο, σημειώνοντας άλλο ένα υψηλό τριών δεκαετιών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας την Πέμπτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν αύξηση των τιμών κατά 8,1%, ενώ η κεντρική τράπεζα είχε προβλέψει άνοδο 8%.

Ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός αυξάνει την πίεση στη Riksbank να ενεργήσει δυναμικά, πιθανώς πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο.

Η μέτρηση σηματοδοτεί έναν ένατο συνεχόμενο μήνα πληθωρισμού που υπερβαίνει τις προβλέψεις της Riksbank και έρχεται αφότου ο διοικητής της Riksbank Στέφαν Ινγκβές παραδέχτηκε ότι η τράπεζα είχε μια «κακή χρονιά» στα προγνωστικά.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν το βασικό επιτόκιο της τράπεζας στο 0,75% τον περασμένο μήνα, σε μια δραστική αλλαγή τον Απρίλιο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα