Η νέα αύξηση στις τιμές καταναλωτή τον μήνα Ιούνιο ουσιαστικά επισφραγίζει την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75 εκατοστιαία μονάδα στη συνεδρίασή της αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άλμα 9,1% τον Ιούνιο από πέρυσι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, σε υψηλό 41 ετών. Η άνοδος του ΔΤΚ στο 8,6% τον Μάιο προσέθεσε ενδείξεις τον περασμένο μήνα ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινώνονται και ώθησαν τη Fed να επιταχύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της στη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Η αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο, η μεγαλύτερη από το 1994, έφερε το βασικό της επιτόκιο σε ένα εύρος μεταξύ 1,5% και 1,75%. Πολλοί αξιωματούχοι της Fed είχαν ήδη επισημάνει ότι ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν μια άλλη αύξηση 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίασή τους στις 26-27 Ιουλίου για να αυξήσουν γρήγορα τα επιτόκια σε επίπεδα αρκετά υψηλά ώστε να επιβραδύνουν τις πιέσεις, και η έκθεση της Τετάρτης προσθέτει σε αυτόν τον επείγοντα χαρακτήρα.
Η ανησυχία της Fed για τις προσδοκίες των καταναλωτών για τον μελλοντικό πληθωρισμό εξηγεί γιατί δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε ένα μέτρο πληθωρισμού που περιλαμβάνει ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας καθώς αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.
Κανονικά, η Fed προτιμά να εξετάζει τις διακυμάνσεις στις κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας και αντ 'αυτού να επικεντρώνεται στα μέτρα του λεγόμενου βασικού πληθωρισμού, που αφαιρούν αυτά τα ευμετάβλητα στοιχεία. Ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 5,9% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο βασικός πληθωρισμός τείνει να προβλέπει πιο αξιόπιστα τον μελλοντικό πληθωρισμό.
Οι αξιωματούχοι δίνουν μικρότερη βαρύτητα αυτή τη στιγμή στις βασικές αναγνώσεις λόγω των ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός έχει γίνει πιο δύσκολο να προβλεφθεί γενικότερα. Επίσης, ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η ψυχολογία του πληθωρισμού θα μπορούσε να αλλάξει με τρόπο που θα οδηγήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να αποδέχονται υψηλότερες τιμές. Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι οικονομολόγοι, έχοντας μελετήσει προσεκτικά την εμπειρία της δεκαετίας του 1970, ανησυχούν ότι αυτές οι προσδοκίες μπορεί να είναι αυτοεκπληρούμενες, οδηγώντας τον συνολικό πληθωρισμό ή τον «κεφαλικό» πληθωρισμό να παραμείνει υψηλός.
«Ο βασικός πληθωρισμός είναι αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα. «Δεν ξέρουν τι είναι ο πυρήνας. Γιατί να το κάνουν; Δεν έχουν λόγο να το κάνουν. Έτσι, οι προσδοκίες κινδυνεύουν πολύ λόγω του υψηλού μετρητικού πληθωρισμού».
Ανησυχίες για υπερβολική αύξηση επιτοκίων
Η Fed χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μετρητή, τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης του Υπουργείου Εμπορίου, ως προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού. Ο ΔΤΚ συλλαμβάνει το κόστος από την τσέπη των καταναλωτών, ενώ ο δείκτης PCE (Personal consumption expenditures) συλλαμβάνει πιο στενά τις συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών. Η Fed έχει στόχο τον μέσο πληθωρισμό 2%.
Οι διαφορές στους δύο δείκτες συνήθως οδηγούν τον ΔΤΚ να είναι λίγο υψηλότερος από τον Δείκτη Τιμών Ατομικής Καταναλωτικής Δαπάνης . Αλλά το χάσμα μεταξύ των δύο είναι επί του παρόντος κοντά στο μεγαλύτερο από το 1981, λόγω και του υψηλότερου κόστους ενέργειας και στέγασης, που αποτελούν μεγαλύτερο μερίδιο του καλαθιού ειδών του ΔΤΚ.
REUTERS/ELIZABETH FRANTZ
Ο υψηλός πληθωρισμός «θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμβατική άποψη ότι η νομισματική πολιτική πρέπει πάντα να εξετάζει τα σοκ προσφοράς», δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ στο ίδιο συνέδριο τον περασμένο μήνα. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοιοι κλυδωνισμοί θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και θα απαιτούσαν μέτρα πολιτικής».
Ορισμένοι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η εστίαση του κ. Πάουελ στον βασικό πληθωρισμό θα οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια, προκαλώντας περιττή οικονομική αδυναμία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ακόμη και αν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται, αυτοί οι οικονομολόγοι δεν πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα είναι σε θέση να διαπραγματευτούν για υψηλότερες αμοιβές.
Μια άλλη ανησυχία είναι ότι οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τείνουν να αυξάνονται και να μειώνονται με τις τιμές της βενζίνης και των τροφίμων, αλλά η νομισματική πολιτική δεν μπορεί εύκολα να επηρεάσει τις τιμές αυτών των ειδών χωρίς να προκαλέσει ύφεση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journa