Χρηματιστήρια: Πάνω από τις 806 μονάδες η Αθήνα, με στηρίξεις από μεμονωμένες μετοχές

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 14:04
UPD:14:04
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 806 μονάδες και το +1,5% με στηρίξεις από ΔΕΗ (+5.8%) και Coca Cola-ΟΤΕ που διαπραγματεύονται με κέρδη άνω του 2,3%. Ισχνά είναι ωστόσο τα κέρδη των τραπεζών.

Ήπια πρώτση για τις Alpha bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean. Κέρδη για Motor Oil, Eurobank, ΕΥΔΑΠ.

Τουλάχιστον για ένα δεκαήμερο, που θα κρατήσουν οι εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1ο οποίος τροφοδοτεί με αέριο αρκετές ευρωπαϊκές χώρες,  εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και 26 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η Μόσχα μειώνει τις ροές αερίου σε αντίποινα για την υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία, αυξάνοντας δραματικά τις τιμές της ενέργειας και αναγκάζοντας πολλές χώρες να καταφύγουν σε σχέδια έκτακτης ανάγκης. Πολλοί ειδικοί στον τομέα της ενέργειας ανησυχούν ότι η κρίση θα βαθύνει

Η αξία του ευρώ ευθυγραμμίστηκε με αυτή του δολαρίου την Τρίτη, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Το ευρώ υποχώρησε και ισούται πλέον με ένα δολάριο την Τρίτη, επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από το 2002, επιβαρυμένο από τον κίνδυνο περικοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου για την οικονομία. Οι επενδυτές ευνόησαν το δολάριο, ένα ασφαλές καταφύγιο, το οποίο κέρδισε σχεδόν 14% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύτηκε με ισοτιμία 1/1, σε ένα επίπεδο 20ετίας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν πτωτικά την Τετάρτη, επεκτείνοντας τις απώλειες που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με υποχώρηση 0,75% χαμηλότερα με τις αγορές να είναι αβέβαιες ενόψει της τελευταίας ένδειξης για τον πληθωρισμό. Ο DAX καταγράφει πτώση 0,9%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουνίου αναμένεται να δείξει τον ονομαστικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, να αυξάνεται πάνω από το επίπεδο 8,6% του Μαΐου στο 8,8%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Dow Jones.

Η μέτρηση που αναμένεται την Τετάρτη θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση αυτού του μήνα. Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς της κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 1,5%-1,75% στην πιο επιθετική της αύξηση από το 1994.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα