Φωτεινό παράδειγμα η «ηλιακή πόλη» στην Ιαπωνία

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 15:22

Hλιακοί συλλέκτες έχουν τοποθετηθεί στις στέγες των σπιτιών της μικροσκοπικής γειτονιάς Παλ Τάουν στην Ότα Σίτι, σε μια από τις πιο ηλιόλουστες περιοχές της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για ένα πείραμα ανανεώσιμης ενέργειας της ιαπωνικής κυβέρνησης σε μια χώρα με λιγοστούς φυσικούς πόρους.

Τα τρία τέταρτα των σπιτιών στην Παλ Τάουν καλύπτονται με ηλιακούς συλλέκτες που διανεμήθηκαν δωρεάν και έχουν γίνει «ατραξιόν» για πολλές οικογένειες που μετοικούν στην περιοχή για να γλιτώσουν τους λογαριασμούς, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

«Ο λόγος που μετακομίσαμε εδώ ήταν οι συλλέκτες –είναι κάτι που θέλαμε να κάνουμε αλλά δεν είχαμε τα χρήματα», εξομολογείται η Μίκα Χιροσίμα που μετακόμισε στην Ότα με την οικογένειά της στις αρχές του 2005. «Δεν χρειάζεται να πληρώσεις».

Η Παλ Τάουν εκτείνεται σε έκταση 3.000 τ.μ. σε απόσταση 80 χλμ. βορειοδυτικά του Τόκιο. Το 2002 ανακηρύχθηκε «Ηλιακή πόλη» και παρασχέθηκαν στους κατοίκους της δωρεάν ηλιακοί συλλέκτες στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος κρατικής χρηματοδότησης ύψους 9,7 δισ. γεν προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή παροχή και η αποφυγή μπλακ άουτ. Πολλές μικρές ηλιακές γεννήτριες συνδέονται στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πρόβλημα είναι ότι η εξασφάλιση ενέργειας είναι αμφίβολη στη συννεφιασμένη Ιαπωνία. Το καταμεσήμερο μιας ηλιόλουστης ημέρας, μια ηλιακή γεννήτρια οροφής με ισχύ 4 κιλοβάτ παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται ένα τυπικό νοικοκυριό. Εάν, όμως, ο καιρός είναι συννεφιασμένος παράγεται λιγότερη από τη μισή ενέργεια.

REUTERS
«Φωτεινό» παράδειγμα

«Φωτεινό» παράδειγμα

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη στρατηγική με συμμετοχή τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των εταιρειών, η επέκταση του ηλιακού δικτύου στην υπόλοιπη χώρα δεν θα είναι εύκολη.

«Ο κόσμος θέλει την ηλιακή ενέργεια», τόνισε ο Καζούο Ναγκασίμα, βοηθός διαχειριστή του τμήματος της Ότα Σίτι.

Σχεδόν και οι 550 οικογένειες της Παλ Τάουν που είναι εξοπλισμένες με ηλιακούς συλλέκτες θέλουν να τους κρατήσουν και μετά την πειραματική περίοδο που λήγει το Μάρτιο 2010. «Η τοπική αυτοδιοίκηση, όμως, δεν μπορεί να καταφέρει πολλά μόνη της».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα