Πρόγραμμα συνεργασίας με τη Ρωσία στον τομέα υψηλής τεχνολογίας

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 16:08

Συμφωνία για υλοποίηση προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική αεροπορική βιομηχανία και τη ρωσική εταιρεία IRKUT, που θα τεθεί σε ισχύ σε περίπτωση επιλογής του πυροσβεστικού αεροσκάφους Μπέριεβ Μπε 200 από το ελληνικό δημόσιο υπεγράφη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα.

Το πρόγραμμα προβλέπει την ανάθεση έργου από τη ρωσική εταιρία στην ΕΑΒ για την κατασκευή συγκροτημάτων του πυροσβεστικού αεροσκάφους, καθώς και ηλεκτρονικών υποσυστημάτων διαφόρων τύπων αεροσκαφών.

Η IRKUT προτίθεται επίσης να εξουσιοδοτήσει την ΕΑΒ, ως κέντρο συντήρησης του συγκεκριμένου τύπου πυροσβεστικού αεροσκάφους για τη διεθνή αγορά.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΒ, Κυριάκος Λινάκης, τόνισε ότι «με τη σημερινή υπογραφή οι δύο εταιρίες δεν προσδιορίζουν μόνο τις λεπτομέρειες του προγράμματος συνεργασίας τους, αλλά και ενδυναμώνουν τις προοπτικές των μελλοντικών τους συνεργασιών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, Τάσος Φιλιππάκος, υπογράμμισε ότι «η μεγαλύτερη αμυντική και αεροναυπηγική εταιρεία της Ελλάδος και η μεγαλύτερη αεροναυπηγική εταιρία της Ρωσίας, σήμερα, θεμελιώνουν την πρόθεσή τους για δημιουργία επιχειρηματικών συνεργασιών και επισημοποιούν την επιθυμία τους για διεύρυνση των εταιρικών σχέσεών τους και σε άλλους τομείς».

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της ρωσικής ομοσπονδίας τόνισε ότι έχουμε φιλόδοξα σχέδια και θέλουμε συνεργάτες που εμπιστευόμαστε. Το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε τέτοιους εταίρους, συνέχισε και ευχήθηκε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, αφού αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πολύτιμος εταίρος της Ρωσίας σε θέματα ενέργειας και σήμερα καλούμεθα να αποδείξουμε ότι είμαστε κατάλληλοι εταίροι και σε θέματα υψηλής τεχνολογίας».

Η νέα συμφωνία αποτελεί σημαντική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών και σε άλλους τομείς, ανάμεσα στους οποίους είναι η συμμετοχή της ΕΑΒ στο σχεδιασμό και την κατασκευή μερών τού υπο ανάπτυξη από τη ρωσική εταιρία επιβατικού αεροσκάφους MC-21.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα