Για πρώτη φορά από το 2002 στο 1/1 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 13:42
UPD:15:48
SHUTTERSTOCK

Η αξία του ευρώ ευθυγραμμίστηκε με αυτή του δολαρίου την Τρίτη, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.

Το ευρώ υποχώρησε και ισούται πλέον με ένα δολάριο την Τρίτη, επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από το 2002, επιβαρυμένο από τον κίνδυνο περικοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου για την οικονομία.

Οι επενδυτές ευνόησαν το δολάριο, ένα ασφαλές καταφύγιο, το οποίο κέρδισε σχεδόν 14% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύτηκε με ισοτιμία 1/1, σε ένα επίπεδο 20ετίας.

Δείτε εδώ τις βασικές ισοτιμίες.

Το δολάριο ενισχύθηκε από τις ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια- μετά και το κλείσιμο του Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης και την υποψία ότι η διακοπή θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Ο κίνδυνος ύφεσης στην οικονομία επηρέασανε τις προοπτικές για την Ευρωζώνη.

EURONEWS

Το ευρώ έχει υποχωρήσει 12% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει πλήξει τις οικονομίες της Ευρώπης. Η πτωτική πορεία του ευρώ ήταν «ταχεία και βάναυση», σχολιάζει το Bloomberg. 

Το αδύναμο ευρώ θα μπορούσε να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτόν τον μήνα, για πρώτη φορά από το 2011. Έτσι θα ευθυγραμμιστεί με άλλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve της Αμερικής και της Τράπεζας της Αγγλίας, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν το κόστος δανεισμού για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα