ΙΕΑ: Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα στην ενεργειακή κρίση

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 09:25

Δεν βλέπει τέλος στην ενεργειακή κρίση ο εκτελεστικός διευθυντής του του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ. «Ο κόσμος δεν είχε δει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση, ως προς το βάθος και την πολυπλοκότητά της», δήλωσε την Τρίτη μιλώντας σε παγκόσμιο ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ.

«Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα», προειδοποίησε, πτοσθέτοντας ότι η κατάσταση επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο. Όσον αφορά την Ευρώπη έκανε λόγο για «πολύ δύσκολο χειμώνα». «Αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στις απαρχές της κρίσης, ο Μπιρόλ σημείωσε ότι ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε αναταραχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Ρωσία, όπως είπε, ήταν εκείνη την περίοδο ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παράγοντα στα εμπορεύματα.

Οι αυξανόμενες τιμές αυξάνουν το κόστος για την αποθήκευση αερίου, για τη θέρμανση κατοικιών και την ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, γεγονός που επιδεινώνει τις πληθωριστικές πιέσεις, καταλήγοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σε διαμαρτυρίες με νεκρούς, όπως στην Αφρική ή τη Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, είναι πιθανό να δούμε σημαντική ώθηση  στις ενεργειακές πολιτικές που επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια. 

naftemporiki.gr

 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα