«Φουντώνουν» οι φήμες για νέα deals

Σε ποιους κλάδους αναμένονται εξελίξεις για τη δρομολόγηση ή και την οριστικοποίηση στρατηγικών κινήσεων
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 17:55
UPD:18:11

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Απομένουν ακριβώς 122 εργάσιμες μέρες για να ολοκληρωθεί το 2022 και πυκνώνουν οι πληροφορίες στη χρηματιστηριακή αγορά για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, αλλά και εισαγωγές νέων εταιρειών στο Χ.Α.

Στον κλάδο των τροφίμων παρατηρείται κινητικότητα στον διαγωνισμό πώλησης της Παγωτά Δωδώνη, που «τρέχει» η Grant Thornton για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών. Αν και επίσημα δεν υπάρχει πληροφόρηση, στην κούρσα της διεκδίκησης απέμειναν τρεις επιχειρηματίες. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Τσινάβο της Κρι-Κρι, Αλέκο Κατσιώτη της ΕΛΓΕΚΑ και Παναγιώτη Μονεμβασιώτη της Βενέτης.

Το CVC Capital θα διπλασιάσει (από 1,5 σε 3 δισ. ευρώ) τις επενδύσεις του στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη πενταετία, σχεδιάζοντας -μεταξύ άλλων- και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο των τριών πυλώνων της Vivartia, δηλαδή της Dairy Holdings (Δέλτα), της Frozen Holdings (Μπάρμπα Στάθης, Ελληνική Ζύμη, Χρυσή Ζύμη) και της Food Services Holdings (Goody’s, Everest, Flocafe). Ασφαλώς δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο, αλλά σε βάθος τριετίας, πλην όμως δίνει το στίγμα των προθέσεων του fund, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα μας.

Ενεργειακός κλάδος

Συμφωνία ακούγεται στη χρηματιστηριακή αγορά ότι υπάρχει μεταξύ της Cenergy του ομίλου Στασινόπουλου με τους Δανούς της Orsted. Η μετοχή της ελληνικής εταιρείας έκλεισε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με σημαντικά κέρδη. Η επένδυση για τη δημιουργία μονάδας κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων για υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να φθάσει στα 250 εκατ. δολάρια, με το funding να προέρχεται από τους Δανούς. Η συμφωνία, αν κλείσει, αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για τον όμιλο Στασινόπουλου καθώς συμμαχεί με τον Νο1 παίκτη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, αποκτά παρουσία στις ΗΠΑ, διευρύνει καθοριστικά το παραγωγικό του εκτόπισμα, ενώ θα ενισχύσει αισθητά τη λειτουργική κερδοφορία του.

H χρηματιστηριακή αγορά αναμένει νέα για το ενδεχόμενο πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ σημαντική είδηση είναι η σύμπραξη των Ελληνικών Πετρελαίων με τη γερμανική RWE, όπου μέσω των αντίστοιχων θυγατρικών ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και RWE Renewables GmbH θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για projects στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι να θέσει σε λειτουργία 2 Gigawatt (GW) υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2030, τόσο με έργα σταθερής έδρασης όσο και με πλωτά αιολικά.

Η απορρόφηση της ΑΝΕΚ

Δεν υπάρχει ακόμη εξέλιξη στη συμφωνία της απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica, αφού η τελευταία, λένε οι πληροφορίες, θέλει πρώτα να εισπράξει τις απαιτήσεις της από το Δημόσιο για εκτελεσμένες δημόσιες υπηρεσίες. Και καθώς η αξία των απαιτήσεων αυτών ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ, το μάνατζμεντ της Attica περιμένει ευλόγως την είσπραξή τους πριν προχωρήσει στη συμφωνία με τις τράπεζες για την ANEK Lines.

Startups και Πληροφορική

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται επίσης στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), η αξία του οποίου εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστεί στα 15 δισ. ευρώ εντός της προσεχούς πενταετίας από τα 5-6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Ενδεικτικό της δυναμικής που αποκτούν σταδιακά οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες είναι ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν -ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του τίτλου- τουλάχιστον πέντε startups-unicorns, ήτοι εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. Πρόκειται για τις εταιρείες Viva, Persado, Peoplecert, Blueground, Skroutz.

Τέλος, τουλάχιστον ακόμη δύο επιχειρηματικές συμφωνίες αναμένονται μέχρι το τέλος της χρονιάς στον κλάδο της πληροφορικής. Πιο πρόσφατη εξέλιξη αποτελεί η δημόσια πρόταση της Ideal προς την εταιρεία πληροφορικής Byte. Ο κλάδος της πληροφορικής ήδη έχει δώσει πάνω από είκοσι (μικρά ή μεγαλύτερα) deals την τελευταία διετία, ενώ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν είναι πολλά και σύνθετα και απαιτούν σημαντικά εταιρικά μεγέθη.

Οι εισαγωγές που αναμένονται στο Χ.Α. έως το τέλος του 2022

Σε έτος-ορόσημο για τις δημόσιες εγγραφές εταιρειών ακινήτων αναμένεται να εξελιχθεί το 2022, καθώς την είσοδό τους στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέχρι το τέλος του έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχουν δρομολογήσει οι εξής εταιρείες: η Noval Property, θυγατρική του ομίλου Viohalco, η Trade Estates του ομίλου Fourlis και η Orilina Properties, συμφερόντων της Brevan Howard και του Τρύφωνα Νάτση. Την ίδια ώρα η εισαγωγή της Lamda Malls (ο εταιρικός βραχίονας της Lamda Development, στον οποίο έχουν εισφερθεί τα εμπορικά κέντρα του ομίλου) φαίνεται να μετατίθεται για το 2023.

Noval Property: Με την αξία του χαρτοφυλακίου των επενδυτικών της ακινήτων στα 413,29 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021, η Noval Property του ομίλου Viohalco είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, πίσω από την Prodea Investments. Μετά την επιτυχημένη έκδοση τον Δεκέμβριο 2021 του πράσινου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ, η εισαγωγή των μετοχών της ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α. αναμένεται πριν από το φθινόπωρο φέτος, καθώς η επίσημη προθεσμία που έχει η εταιρεία λήγει στα μέσα Οκτωβρίου.

Trade Estates: Προς το Χ.Α. οδεύει και η Trade Estates του ομίλου Fourlis με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 270 εκατ. ευρώ και σχέδια για αύξησή του σε 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Όπως ανέφερε ο Βασίλης Φουρλής στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για τα μεγέθη του ομίλου, άμεσος στόχος είναι η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, αλλά και η διενέργεια private placement (πιθανόν στο 15%-20% του μετοχικού κεφαλαίου), χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται προς το παρόν ο χρόνος για τη διάθεση του μειοψηφικού ποσοστού.

Orilina Properties: Διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 83,6 εκατ. ευρώ, η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ θα πρέπει να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χ.Α. μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2022, καθώς τότε λήγει η παράταση που έχει λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το 2021 τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ για την ΑΕΕΑΠ της Brevan Howard και του επενδυτή Τρύφωνα Νάτση, οριακά αυξημένα από το 2020.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα