Κίνα: Αύξηση λιανικών πωλήσεων κατά 22%

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 05:41
UPD:10:09

Αύξηση 22% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα, τη μεγαλύτερη σε διάστημα εννέα ετών, σηματοδοτώντας ότι η εσωτερική ζήτηση ενδέχεται να βοηθήσει την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο να ξεπεράσει τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Υφεση.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 1,008 τρισ. γιουάν (148 δισ. δολ.) τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση τη στατιστικής υπηρεσίας τη χώρας, μετά από αύξηση 23,2% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η κυβέρνηση της Κίνας υποσχέθηκε στις 9 Νοεμβρίου να δαπανήσει 586 δισ. δολ. στην κατασκευή κατοικιών χαμηλού κόστους και στις υποδομές, επιδιώκοντας να τονώσει την εμπιστοσύνη καθώς η οικονομία χάνει τη δυναμική της.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 9% το τρίτο τρίμηνο από το προηγούμενο έτος, με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2003.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο ήμισυ από τα υψηλότερα επίπεδα 12 ετών του 8,7% τον Φεβρουάριο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε τέσσερις μήνες τον Οκτώβριο και η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε συρρίκνωση ρεκόρ. Ο δείκτης CSI 300 έχει σημειώσει φέτος απώλειες 67%.

Ηδη η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού τρεις φορές σε δύο μήνες και χαλάρωσε τους περιορισμούς στον δανεισμό για να τονώσει την ανάπτυξη. Το βασικό επιτόκιο ενός έτους είναι στο 6,6%.

Για πρώτη φορά σε 10 μήνες οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας στα 8,8 τρισ. γιουάν, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Η αύξηση ήταν υψηλότερη του 16,8% που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις ολόκληρο το 2007.

Το πρώτο εξάμηνο η κατανάλωση συνέβαλε κατά 50,2% στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας, οι επενδύσεις κατά 44,9% και οι καθαρές εξαγωγές κατά 4,9%. Πέρυσι οι εξαγωγές αποτέλεσαν το 21,5% της οικονομίας.

Η μεγαλύτερη αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα – από την έναρξη μέτρησης τους από το Bloomberg News 1999 – ήταν κατά 23,3% τον Ιούλιο αυτού του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα