Περί Ανάπτυξης: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- ΤΑΑ, η νέα εποχή

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 08:49
UPD:08:53

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα οδηγήσει την οικονομία ολόκληρης της χώρας και τις επιχειρήσεις σε μια νέα εποχή, με εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα, καινοτομία.

Θα πυροδοτήσει θεμελιώδης αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την πραγμάτωση στόχων, όπως:

  • η μετάβαση στο πράσινο παραγωγικό μοντέλο
  • ο ψηφιακός μετασχηματισμός
  • οι ιδιωτικές επενδύσεις και η αύξηση τους κατά 20%
  • η δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας
  • η αύξηση του ύψους του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026
  • μόνιμα κέρδη στο ΑΕΠ και στην απασχόληση εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων, και της αύξησης της παραγωγικότητας

Το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (ΤΑΑ) είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και έχει το ευεργέτημα του σταθερού επιτοκίου για μεγάλο διάστημα, στοιχείο ακόμα σημαντικότερο στην εποχή της αύξησης επιτοκίων που θα βιώσουμε.

Έπειτα από πολλά έτη αδυναμίας ανεύρεσης κεφαλαίων, τώρα δημιουργούνται στη χώρα ουσιαστικά εργαλεία χρηματοδότησης, που θα φέρουν ακόμα περισσότερες επενδύσεις.

Σήμερα υπάρχουν τόσα κεφάλαια και μορφές (χρηματοδότηση-επιχορήγηση), που οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν την ανησυχία αν θα βρουν κεφάλαια, αλλά τον προβληματισμό ποια είναι εκείνα που θα μεγιστοποιήσουν το όφελος για την κάθε περίπτωση.

Επίσης, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΤΑΑ αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα και στόχος είναι η αύξηση του μέσου μεγέθους της πολύ μικρής, μικρής και μεσαίας επιχείρησης (ΜμΕ).

Σήμερα μια επένδυση μπορεί να χρηματοδοτηθεί έως 50% με δάνειο από το ΤΑΑ και τουλάχιστον 30% με τραπεζικό δάνειο και 20% με ίδια συμμετοχή. Την ίδια στιγμή, οι επιχορηγήσεις μιας επένδυσης, ανάλογα με την περιοχή, μπορούν να φτάσουν στο 70%!

Επομένως, συνδυαστικά πετυχαίνουμε  χρηματοδότηση με πολύ χαμηλά επιτόκια, επιχορήγηση μέχρι και 70% και φοροαπαλλαγές σε βάθος τριών ετών.

Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσα κίνητρα για επενδύσεις. Θα πρέπει να σκεφτούν οι επιχειρήσεις ότι, αν σήμερα δεν αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω σε παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, αφού άλλες επιχειρήσεις ανταγωνίστριές τους θα το κάνουν.

Ωστόσο η πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται, αλλά είναι σίγουρα εφικτή. Απαιτεί εξειδικευμένο σύμβουλο, ικανό να παραγάγει το επιχειρηματικό εκείνο πλάνο που θα διασφαλίσει ταυτόχρονα έγκριση από τα πιστωτικά ιδρύματα και επιλεξιμότητα από το ΤΑΑ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα