Κούβα: Στα 10 δισ. δολ. οι ζημίες από τους τρεις κυκλώνες

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 07:52

Ζημίες περίπου 10 δισ. δολ. υπέστη φέτος η Κούβα από τους τρεις κυκλώνες που έπληξαν τη νήσο, δήλωσε ο προέδρος Ρούλ Κάστρο, μιλώντας στις ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης.

Ο Κάστρο έκανε την δήλωση αυτή την Δευτέρα, στην διάρκεια επίσκεψής του στην επαρχία Καμαγκέι, όπου σύμφωνα με αξιωματούχους 8.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές από τον κυκλώνα Παλόμα το Σαββατοκύριακο.

«Φθάνουμε σχεδόν τα 10 δισ. δολ. σε ζημιές τους τελευταίους τρεις μήνες, έτσι είναι η οικονομία», είπε ο Κάστρο.

Πριν τον κυκλώνα «Παλόμα» τη νήσο είχαν πλήξει οι κυκλώνες «Γκουστάβ» και «Αϊκ», με διαφορά 10 ημερών, στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές. Σύμφωνα με αξιωματούχους, 450.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές, ενώ αφανίστηκαν σοδειές. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τις ζημιές έκαναν λόγο για 5 δισ. δολ., τις οποίες η κυβέρνηση αναθεώρησε τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρώην επαναστάτης ηγέτης και πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο, που κυβέρνησε τη νήσο για 49 χρόνια πριν παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο και αδελφό του - και επίσημα - το Φεβρουάριο, ανέφερε σε επιφυλλίδα του η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ότι οι κυκλώνες «Γκουστάβ» και «Αϊκ» προκάλεσαν ζημιές ύψους 8 δισ. δολαρίων.

Ο Ραούλ Κάστρο εμφανίστηκε στο κρατικό δίκτυο με στρατιωτική περιβολή να συνομιλεί με πληγέντες από τον κυκλώνα «Παλόμα» και να υπόσχεται ότι τα σπίτια τους θα επιδιορθωθούν. «Ολα όσα χάσατε θα τα αντικαταστήσουμε, ίσως όχι αύριο, αλλά γρήγορα», είπε.

Η Σάντα Κρους δελ Σουρ, που επισκέφθηκε μεταξύ άλλων ο Ραούλ Κάστρο, επλήγη περισσότερο από τον κυκλώνα «Παλόμα», 76 χρόνια από την επέτειο του πλήγματος ενός κυκλώνα που είχε στοιχίσει 3.000 ζωές κατοίκων της, την 9η Νοεμβρίου του 1932.

Οι αρχές δεν ανέφεραν κανένα θάνατο από τον κυκλώνα. Μια οργάνωση αντιφρονούντων υποστήριξε ωστόσο ότι υπήρξε ένας θάνατος.

Ο Ραούλ Κάστρο τόνισε ότι 1,2 εκατ. πολίτες μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές και πρόσθεσε ότι θα ήταν «δύσκολο να φανταστεί» πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα εάν δεν λαμβανόταν το προληπτικό αυτό μέτρο.

Μετά την επανάσταση του 1959, η κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο αποφάσισε να γίνονται υποχρεωτικές κι εκτενείς προληπτικές εκκενώσεις περιοχών που επρόκειτο να πληγούν από φυσικά φαινόμενα, πολιτική που ο σημερινός πρόεδρος αποδίδει στο «πλεονέκτημα» του σοσιαλιστικού συστήματος.

«Σε χώρες τόσο πλούσιες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, δείτε τι συνέβη», συνέχισε, αναφερόμενος στις δεκάδες θανάτων στο Τέξας, που επλήγη με σφοδρότητα από τον «Αϊκ» μετά το πέρασμα του κυκλώνα από την Κούβα και τον Κόλπο του Μεξικού. Εκεί η εκκένωση ήταν προαιρετική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα