Ο γίγαντας φυσικού αερίου Uniper ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση ένα πρόγραμμα διάσωσης, το πρώτο μεγάλο εταιρικό θύμα από την πίεση της Μόσχας στις ευρωπαϊκές ροές ενέργειας.
Η Uniper, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, πρότεινε στην κυβέρνηση να αναλάβει ένα «σχετικό» μετοχικό μερίδιο. Ζήτησε επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση χρέους μέσω της αύξησης μιας πιστωτικής διευκόλυνσης που υποστηρίζεται από το κράτος.
Η γερμανική κυβέρνηση και η Uniper βρίσκονται σε συνομιλίες εδώ και εβδομάδες για μια πιθανή διάσωση, καθώς αξιωματούχοι υπολόγισαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ (9,15 δισεκατομμύρια δολάρια) -- περισσότερο από το διπλάσιο της αγοραίας της αξίας. Ο διευθύνων σύμβουλος Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ δήλωσε την Παρασκευή ότι η εταιρεία κινδύνευσε με ζημίες έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά έσπευσε να νομοθετήσει αυτή την εβδομάδα για να διευκολύνει τη συμμετοχή σε πτωχευμένες εταιρείες ενέργειας. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει προειδοποιήσει για την πιθανότητα πτώχευσης που μοιάζει με τη Lehman Brothers, καθώς το αυξανόμενο κόστος των προμηθευτών φυσικού αερίου τη φέρνει στο χείλος του γκρεμού.
Ο βασικός μέτοχος της Uniper, Fortum Oyj -- η οποία με τη σειρά της ανήκει εν μέρει στη φινλανδική κυβέρνηση -- δεν έδειξε διάθεση να καταβάλει περισσότερα μετρητά. Πρότεινε «μια αναδιάρθρωση της Uniper με στόχο τη δημιουργία μιας εταιρείας ασφάλειας εφοδιασμού υπό την ιδιοκτησία της γερμανικής κυβέρνησης».
Σε ξεχωριστή δήλωση, η Fortum είπε ότι έχει ήδη υποστηρίξει την Uniper «ουσιαστικά» με μια πιστωτική διευκόλυνση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Η Fortum επικεντρώνεται στο να κάνει αυτό που της για τη σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι οικονομίες της Ευρώπης εξαρτώνται από αυτές», ανέφερε.
Η Uniper δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια για τη διαχείριση παλαιωμένων ορυκτών καυσίμων. Ήδη υπό πίεση, η εταιρεία έχει καταρρεύσει από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου, αναγκάζοντάς την να αγοράζει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην ακριβή αγορά spot.
Έχει αναδειχθεί ως ο πιο αδύναμος κρίκος του δικτύου που τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η κυβέρνηση έχει πει ότι θα ενεργήσει για να αποτρέψει τη μετάδοση σε ολόκληρο το σύστημα.
Η κυβέρνηση ώθησε να εφαρμόσει νομοθεσία αυτή την εβδομάδα για να διευκολύνει την εισαγωγή κεφαλαίων στις εταιρείες. Με νόμο αποφάσισε να μεταφέρει το κόστος της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στους καταναλωτές -- αν και δεν θέλει να το επιβάλει αυτό τουλάχιστον προς το παρόν.
naftemporiki.gr