Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Στα υψηλότερα επίπεδα από την τριετία 1994-1996 αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, ενώ το οικονομικό επιτελείο προεξοφλεί πλέον παράταση των πληθωριστικών φαινομένων και το 2023 αλλά και το 2024.
Σήμερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούνιο και αν δεν υπάρξει κάποια «διόρθωση» προς τα κάτω στον εναρμονισμένο δείκτη, όπως συνέβη τον Μάιο (αρχικά ανακοινώθηκε μέσω της Eurostat εναρμονισμένος δείκτης πάνω από 11% και στη συνέχεια το ποσοστό διορθώθηκε στο 10,5%), το ποσοστό για τον Ιούνιο αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και το 12,5%, φτάνοντας και πάλι στα υψηλότερα επίπεδα από την περίοδο του 1993- 1994. Τo ερώτημα πλέον είναι αν η επίδοση του Ιουνίου θα είναι και η μεγαλύτερη για φέτος ή αν θα υπάρξει και μεγαλύτερη μεταβολή μέσα στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Η αποκλιμάκωση Για τον τρέχοντα μήνα, στο οικονομικό επιτελείο ποντάρουν αφενός στην αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων και αφετέρου στην ενεργοποίηση των αυξημένων επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ειδικότερα:
1 Σε αντίθεση με τον Ιούνιο που η τιμή της αμόλυβδης αυξανόταν επί καθημερινής βάσεως, ο Ιούλιος έχει ξεκινήσει καλύτερα. Η τιμή διυλιστηρίου για την περιοχή της Μεσογείου έχει υποχωρήσει αισθητά, ενώ πτωτική είναι η τάση και στην τιμή διυλιστηρίου στην Ελλάδα. Με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να έχει υποχωρήσει και αυτή στην περιοχή των 100-105 δολαρίων, αναμένεται ότι τα επόμενα 24ωρα θα καταγραφεί σημαντική μείωση σε αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης.
2 Στο μέτωπο του ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί οι εξελίξεις με την τιμή του φυσικού αερίου και τη χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι πολύ ανησυχητικές, ωστόσο η αυξημένη επιδότηση που αποφάσισε το Δημόσιο, με κόστος 720 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποτυπωθεί και στον πληθωρισμό του Ιουλίου, ειδικά από τη στιγμή που δικαιούχοι της επιδότησης θα καταστούν όλα τα νοικοκυριά της χώρας.
Το φθινόπωρο έρχεται
Από εκεί και πέρα, βέβαια, η ανησυχία για το φετινό φθινόπωρο παραμένει πολύ έντονη. Πρώτον, διότι χιλιάδες εταιρείες συγκρατούν προς το παρόν τις τιμές τους λόγω της καλοκαιρινής σεζόν μεταθέτοντας τις αυξήσεις για τον Σεπτέμβριο. Δεύτερον, διότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για την πορεία των τιμών στην ενέργεια.
Προάγγελος ανατιμήσεων ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία
Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία λειτουργεί για έναν ακόμη μήνα ως «προάγγελος» ακόμη μεγαλύτερων ανατιμήσεων. Η αύξηση για τον Μάιο έφτασε στο 43%, ενώ, με δεδομένη τη χρονική καθυστέρηση με την οποία περνούν οι τιμές στη λιανική, φαίνεται ότι τα δύσκολα για πολλούς κλάδους είναι μπροστά. Από την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020 προκύπτει αύξηση 13,7%.
Παρήγορη μόνο η μικρή μείωση 2,9% στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων που παρατηρήθηκε από μήνα σε μήνα (σύγκριση Μαΐου 2022 με Απρίλιο 2022). Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 - Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 - Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 28,7% έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς αυξήθηκε τον Μάιο κατά 53,6%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών (σε ετήσια βάση) σημειώθηκε στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 119,2% και ακολούθησαν: παραγωγή βασικών μετάλλων 31,4%, κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 27,8%, χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 23,3%, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 22,1%, παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 15,6%, παραγωγή προϊόντων καπνού 11,4%, βιομηχανία τροφίμων11,1%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 10,9%, κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 7,9%. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού Εσωτερικής Αγοράς αυξήθηκε κατά 39,6%, με την παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου να αυξάνει κατά 109,4% και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού κατά 62,5%. Στους υπόλοιπους κλάδους καταγράφηκαν τα ακόλουθα ποσοστά:
1. βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής: 20,2%
2. χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων: 13,4%
3. κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού: 12,3%
4. παραγωγή βασικών μετάλλων: 11,1%
5. βιομηχανία τροφίμων: 8,3%
6. παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων: 8,2%
7. κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: 7%
8. εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη: -46,4%