Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Ένας νέος «Γολγοθάς» φόρων ξεκίνησε από τις αρχές του μήνα και έως το τέλος του έτους για εκατομμύρια φορολογούμενους, που πρέπει να πληρώσουν στην εφορία περίπου 30 δισ. ευρώ.
Έτσι πέρα από το «κύμα» ακρίβειας και της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού που «κατατρώει» τα εισοδήματα, το σύνολο των φορολογουμένων θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, καθώς καλείται στο διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου να εξοφλήσει έναν ακόμη «φουσκωμένο» λογαριασμό, ύψους 29,353 δισ. ευρώ, για άμεσους και έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ). Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι ο φετινός «μαραθώνιος» των φόρων ξεκίνησε με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, που αναρτήθηκαν τον Μάιο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους λογαριασμούς 6,2 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων και από τους οποίους προσδοκά να εισπράξει συνολικά 2,254 δισ. ευρώ.
Η συνέχεια βέβαια καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους φορολογούμενους καθώς έπεται η πληρωμή:
- των επιστρεπτέων προκαταβολών, από τα τέλη Ιουλίου, είτε εφάπαξ είτε σε 96 δόσεις. Επισημαίνεται ότι περίπου 700.000 επιχειρήσεις καλούνται να εξοφλήσουν συνολικό ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ.
- του φόρου εισοδήματος, επίσης από τα τέλη Ιουλίου, είτε εφάπαξ είτε σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με δεδομένο ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο που θα τους καταλογιστεί κάνοντας χρήση της «πάγιας» ρύθμισης. Επισημαίνεται ότι το συνολικό ποσό του επιπλέον φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Για μετακινήσεις
Θα πρέπει φυσικά να αναφερθεί ότι στα ανωτέρω ποσά πρέπει να προστεθεί και ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους, στο τέλος του 2022, αλλά πρωτίστως τα αυξημένα για φέτος κονδύλια που θα πληρώσουν για ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ειδικά δε μετά τις αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, αφού τα όποια αναχώματα στήνονται αποδεικνύονται τελικά απλές «ασπιρίνες» μπροστά στο ύψος των αυξημένων επιβαρύνσεων.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις από τις συγκεκριμένες «πηγές» του προϋπολογισμού αναμένονται ήδη να κινηθούν σε υψηλότερα από τα προϋπολογισθέντα επίπεδα, ακόμη και εάν ληφθεί υπόψη ότι οι καταναλωτές περιορίζουν, όπως πιστοποιείται και από σχετικές έρευνες, τις αγορές προϊόντων ακόμη και τις μετακινήσεις τους με το αυτοκίνητο.