Digisec: Πρωτοποριακό σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 17:07
UPD:17:14
Digisec

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή καθαρής, αλλά και φθηνής ενέργειας. Μετά μάλιστα τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία και την απόφαση της ΕΕ να απεξαρτηθεί από τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η συμβολή των ΑΠΕ στο μίγμα ενέργειας στην Ευρώπη αναμένεται να είναι όλο και μεγαλύτερη. Για την αιολική ενέργεια ειδικότερα, τα 160GW εγκατεστημένης βάσης το 2016, αναμένεται να διπλασιαστούν ως το 2030 και να φτάσουν τα 323GW.

H ανάπτυξη των αιολικών πάρκων όμως δεν έρχεται χωρίς αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και κάποιες περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, συχνά υπερβολικές και μάλλον αστήριχτες, αλλά όχι πάντα αβάσιμες. Μελέτες στις ΗΠΑ και την ΕΕ δείχνουν ότι έως και ένα εκατομμύρια πτηνά τον χρόνο σκοτώνονται στα πτερύγια των ανεμογεννητριών στις δυο αυτές ηπείρους. Για αυτό η ΕΕ έχει θεσπίσει έναν κανονισμό που υποχρεώνει τις εταιρείες που αναπτύσσουν αιολικά πάρκα, ειδικά εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 να εγκαθιστούν συστήματα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες. 

Ένα τέτοιο πρωτοποριακό σύστημα σχεδίασε και παράγει η Digisec A.E., μια ελληνική καινοτόμος startup που εξειδικεύεται στον σχεδιασμό λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για αιολικά πάρκα. Η Digisec ανέπτυξε ένα σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες, το Bird Monitoring System®, το οποίο έχει εγκατασταθεί ήδη σε 21 αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, ενώ τώρα εγκαθίσταται στο πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Μεσογείου, στο Taranto της Ιταλίας και μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχει εγκατασταθεί σε 4 ακόμα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, την Αυστρία και την Γαλλία. 

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα που βασίζεται στην χρήση αλγόριθμων Machine Learning, ώστε να εκπαιδεύεται συνεχώς και να κάνει όλο και πιο ακριβείς αναγνωρίσεις πτηνών, τα οποία ξεχωρίζει από άλλα αντικείμενα, όπως αεροπλάνα, πτερύγια ανεμογεννητριών, σύννεφα κλπ. Αποτελείται από κάμερες υπερ-υψηλής ανάλυσης, ηχεία που εκπέμπουν τους αποτρεπτικούς ήχους καθώς και την καρδιά του συστήματος που αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με την βοήθεια της τεχνολογίας Machine Learning. Οι κάμερες επιβλέπουν τον χώρο γύρω από τις ανεμογεννήτριες και στέλνουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα στο control module του συστήματος, το οποίο είναι εγκατεστημένο εντός της ανεμογεννήτριας. Στην συνέχεια τα video αναλύονται από τον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης και αν αναγνωριστεί πτηνό με κατεύθυνση στην ανεμογεννήτρια, παρακολουθείται μέχρι να εισέλθει στην ζώνη αποτροπής. Τότε εκπέμπεται από τα ηχεία του συστήματος ειδικός ήχος ώστε να το αποτρέψει και να αλλάξει την πορεία του. Στην σπάνια περίπτωση που το πτηνό συνεχίσει την πορεία του προς τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας και πλησιάσει επικίνδυνα, τότε το Bird Monitoring System®, δίνει εντολή να σταματήσει η ανεμογεννήτρια, εωσότου το πτηνό εξέλθει από την επικίνδυνη ζώνη. 

Βλέπουμε λοιπόν πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και μάλιστα από μια ελληνική νεοφυή επιχείρηση η οποία εξάγει υψηλή τεχνολογία στην Ευρωπαϊκή αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα