Μπρουνό Λε Μερ: «Απαρχαιωμένοι» οι κανόνες για το χρέος των  κρατών μελών της ΕΕ

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 11:48
UPD:11:49
REUTERS/POOL

«Οι κανόνες για το χρέος των  κρατών μελών της ΕΕ είναι «απαρχαιωμένοι» και θα πρέπει να επανεξεταστούν, ώστε να αντικατοπτρίζουν το κόστος της πανδημίας, του πολέμου και του αυξανόμενου πληθωρισμού», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο Λε Μερ  παραδέχθηκε ότι η ΕΕ χρειάζεται ακόμη την ύπαρξη ορίων  στο δημόσιο χρέος των κρατών μελών και στα ετήσια ελλείμματα, αλλά οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης-- που έχουν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας-  «θα πρέπει να επανεξεταστούν». Ο κανόνας που ορίζει ότι το χρέος πρέπει να είναι στο 60% του ΑΕΠ,«είναι ξεπερασμένος, απλώς και μόνο επειδή υπάρχει  ένα χάσμα άνω των 100 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ μιας χώρας και μιας άλλης στην ίδια νομισματική ένωση [την ευρωζώνη]», είπεο Λε Μερ. Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας, στο 69% του ΑΕΠ, υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, ενώ της Γαλλίας έχει αυξηθεί στο 113%, της Ιταλίας στο 151 % και της Ελλάδας στο 193%,σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε πάντως τον στόχο της ΕΕ να διατηρήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ο Μπρουνό Λε Μερ τόνισε επίσης ότι ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» αναδύεται στην Ευρώπη καθώς οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος στην Ευρώπη, στην ευρωζώνη, που να έχει αφήσει τους πολίτες του μόνους τους, να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό».

Ο Λε Μερ αμφισβήτησε την έννοια των «φειδωλών» κρατών του Βορρά, που επιζητούν τη λιτότητα. «Αυτή η έννοια των φειδωλών κρατών, έχει πεθάνει εδώ και πολύ καιρό. Οι Κάτω Χώρες δεν είναι ιδιαίτερα φειδωλή. Η Γερμανία δεν είναι ιδιαίτερα φειδωλή. Ξοδεύουν τόσα όσα και εμείς για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τον πληθωρισμό», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα