«Καμπανάκι» ΙΕΑ για την προσφορά πετρελαίου

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 15:41
UPD:15:44

Ο πλανήτης χρειάζεται επιπλέον 64 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα μέχρι το 2030 – τα οποία ισοδυναμούν με την αντικατάσταση της παραγωγής του Κουβέιτ κάθε χρόνο – προκειμένου να καλύψει την αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στην ετήσια έκθεσή του “World Energy Outlook”, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξάνεται κατά 1% ετησίως έως το 2030. Την ίδια στιγμή, η μείωση της παραγωγής από τα υφιστάμενα κοιτάσματα θα επιταχυνθεί στο 8,6% από 6,7%.

Όπως προειδοποιεί ο ΙΕΑ, θα πρέπει, γι’ αυτόν το λόγο, να υλοποιηθούν «επαρκείς και έγκαιρες» επενδύσεις στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, για να επαρκέσουν τα αποθέματα.

«Παραμένει ένας πραγματικός κίνδυνος, ότι οι ελλιπείς επενδύσεις θα οδηγήσουν σε κρίση στο μέτωπο της προσφοράς πετρελαίου» μέχρι το 2015, καθώς επιταχύνεται η μείωση της παραγωγής στα ώριμα κοιτάσματα, υπογραμμίζει ο ΙΕΑ στην έκθεσή του, σημειώνοντας ότι απαιτούνται άλλα 64 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2030 καθώς και επενδύσεις άνω των 26 τρισ. δολαρίων, για να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των αγορών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας μέχρι το 2030 θα αυξάνεται με ρυθμό της τάξεως του 1,6% ετησίως στα 17,01 δισ. τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου.

Ο οργανισμός αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου μέχρι το 2030 κατά 10 εκατ. βαρέλια, στα 106 εκατ. βαρέλια, «λόγω του αντίκτυπου των πολύ υψηλότερων τιμών και της ελαφρώς χαμηλότερης ανάπτυξης του ΑΕΠ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα