ΕΛΠΕ: Πτώση κερδών στο εννεάμηνο

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 19:39
UPD:22:56

Αρνητικά επηρεάσθηκε η κερδοφορία της «Ελληνικά Πετρέλαια» στο τρίτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από την επίδραση των αποθεμάτων, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών αργού πετρελαίου στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, σε επίπεδο ενοποιημένων κερδών προ χρηματοοικονομικών εξόδων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), στο τρίτο τρίμηνο οι ζημιές ανήλθαν σε 18 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 135 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν σε 74 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών ύψους 81 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2007.

Στο γ' τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 39% στα 2,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης, τα καθαρά, «συγκρίσιμα» κέρδη EBITDA σημείωσαν άνοδο κατά 30%, σε ετήσια βάση, σε 172 εκατ. ευρώ. Τα «συγκρίσιμα» κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν κατά 16%, σε 69 εκατ. ευρώ καθώς η άνοδος του δολαρίου, ενώ επηρέασε θετικά τα περιθώρια διύλισης και την αποτίμηση των αποθεμάτων, οδήγησε σε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους 45 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση των δανειακών υποχρεώσεων σε δολ.

Στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 42% στα 153 εκατ. ευρώ, όπως και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη, κατά 20%, στα 181 εκ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 38% στα 8,1 δισ.

Σε δηλώσεις του ο Ιωάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια ανέφερε: «Η κερδοφορία στο γ’ τρίμηνο, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου το Σεπτέμβριο, επηρεάστηκε αρνητικά κατά 190 εκατ. ευρώ. Εξαιρώντας όμως την αρνητική επίδραση της αποτίμησης των αποθεμάτων, η κερδοφορία ενισχύθηκε σημαντικά λόγω των αυξημένων περιθωρίων διύλισης έναντι του β’ τριμήνου, των συνεχιζόμενων λειτουργικών βελτιώσεων και των ισχυρών αποδόσεων του χαρτοφυλακίου των υπολοίπων δραστηριοτήτων μας. Στο γ’ τρίμηνο, η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των περιθωρίων για προϊόντα ντήζελ και η ισχυροποίηση των περιθωρίων βενζινών και μαζούτ οδήγησαν σε αυξημένα καθαρά, «συγκρίσιμα» κέρδη. Σημειώνεται, ότι παρά την εμφανιζόμενη πτώση της κατανάλωσης, καταφέραμε να αυξήσουμε τα μερίδια αγοράς μας, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική εμπορία. Τα καλά λειτουργικά αποτελέσματα της διύλισης, σε συνδυασμό με την κερδοφορία των υπολοίπων δραστηριοτήτων μας, κυρίως στα Χημικά και την Ενέργεια, οδήγησαν τα «συγκρίσιμα» κέρδη EBITDA του Ομίλου στο γ’ τρίμηνο σε 172 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33% έναντι του β’ τριμήνου του 2008 και κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στο άμεσο μέλλον, όμως παραμένουμε προσηλωμένοι στη μακροχρόνια στρατηγική μας και στους στόχους μας, έχοντας επικεντρωθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα για τις αναβαθμίσεις των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης και στην περαιτέρω βελτίωση των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων μας».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα