Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Καταγγελίες για παραβιάσεις ωραρίου και εικονικές αποχωρήσεις

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 17:41
UPD:18:47
Shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Σε περίπου μία εβδομάδα συμπληρωμένης λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα μπορεί να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν φαινόμενα παραβατικότητας, έτσι ώστε να περιοριστούν, ενώ ήδη καταγράφονται καταγγελίες από συνδικαλιστικούς φορείς.

Οι καταγγελίες αφορούν τους τρόπους που ορισμένες επιχειρήσεις «ξεπέρασαν» το «εμπόδιο» της νέας Ψηφιακής Κάρτας για να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται εργαζόμενους, χωρίς να τους καταβάλλουν το αντίτιμο για τις υπερωρίες τους, ή για το νυχτερινό τους ωράριο, ανά περίπτωση.

Καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι αυτός είναι ο λόγος που εισήχθη στην καθημερινότητα της αγοράς εργασίας η συγκεκριμένη κάρτα. Αφού εκτιμηθούν τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τη λειτουργία της, στη συνέχεια θα γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι. Θεωρείται ότι μόνο με την εμφάνιση μιας τέτοιας κάρτας δεν θα διορθωθεί η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων εργοδοτών, που καταστρατηγούν έτσι κάθε έννοια υγειούς ανταγωνισμού. Όμως, η Ψηφιακή Κάρτα αποτελεί ένα ακόμη «όπλο» στο ΣΕΠΕ, ώστε να αποδώσουν οι έλεγχοι και να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα. Από την άλλη πλευρά, πάντως, ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τη λειτουργία της Κάρτας εμφανίστηκε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος αναφέρει ότι «το αφήγημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν άντεξε ούτε λίγες ώρες στην εργασιακή αρένα των σούπερ μάρκετ».

 

Οι παραβάσεις

Έτσι, το περασμένο Σαββατοκύριακο, το πρώτο που λειτούργησε η Ψηφιακή Κάρτα, διαπιστώθηκαν τα εξής:

- Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μη φανεί στο σύστημα «Εργάνη» η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.

- Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τους εργαζόμενους σε αυτά τα πόστα να χτυπήσουν την Ψηφιακή Κάρτα τους στις 9 π.μ., παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στη θέση τους από νωρίτερα και εξυπηρετούσαν πελάτες.

- Σε ωρομίσθιους εργαζόμενους επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι θα δούλευαν 8ωρο.

- Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.

- Οι οδηγοί ζητήθηκε να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.

- Υπήρξαν καλέσματα σε εργασία για εργαζόμενους που είχαν ρεπό. Δόθηκε η οδηγία όμως, γι’ αυτές τις πολύ «ειδικές» περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να μη χτυπήσουν κάρτα.

 

Το υπουργείο Εργασίας

Από το υπουργείο Εργασίας εκφράζεται η προτροπή προς τους εργαζόμενους να προβαίνουν σε καταγγελίες στο ΣΕΠΕ, ακόμα και ανώνυμες, όταν διαπιστώνουν φαινόμενα παραβατικότητας. Άλλωστε, σε αυτή τη φάση η Ψηφιακή Κάρτα εφαρμόζεται μόνο σε τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ, άνω των 250 ατόμων, ακριβώς για να διαπιστωθούν τυχόν ατέλειες στο σύστημα, ώστε να διορθωθούν πριν από την καθολική εφαρμογή της. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες υποκατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ για να διαπιστώσει απευθείας τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «είναι μια σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους να μπορούμε να γνωρίζουμε, ως κράτος, πόσο χρόνο ακριβώς δουλεύουν, έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας».

Σε πρώτη φάση, η Ψηφιακή Κάρτα θα χρησιμοποιείται από περίπου 121.000 εργαζόμενους. Εντός διμήνου, οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, έχουν την υποχρέωση να προβούν στην απαραίτητη απογραφή. Πρόκειται για μια διαδικασία που για όλες τις άλλες επιχειρήσεις, των υπόλοιπων κλάδων στους οποίους δεν χρησιμοποιείται η Κάρτα, θα πραγματοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα