Χρηματιστήριο: Βουτιά κάτω από τις 780 μονάδες, sell off στις τράπεζες

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 17:19
UPD:17:34
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Ακόμη και τις 780 μονάδες έχασε το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολισθαίνει στις 779 και το -3,2%, στα χαμηλότερα επίπεδα του 2022, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία. Βουτιά 8,5% για τις τράπεζες, με τη Eurobank στο -11%, όπως και η Intrakat.

Οι επενδυτές φοβούνται μια επικείμενη ύφεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σφίγγουν τη νομισματική πολιτική για να χαλιναγωγήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Αρνητικά επιδρά στην αγορά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η συμφωνία της Intracom Holdings με την «WINEX INVESTMENTS LIMITED», εταιρεία συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου για την πώληση του 31,7% της Intrakat, με τιμή πώλησης 2,95 ευρώ, ανά μετοχή και συνολικού τιμήματος 70.195.565,65 ευρώ.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, η Πειραιώς καταγράφει πτώση 8,38%. Απώλειες 8,88% σημειώνει η Alpha Bank. Η Εθνική έχασε -4,48%. Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Lamda -4,54%, ΕΛΧΑ -4,46%, ΔΕΗ -4,13%, Μυτιληναίος -3,61%.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads. Χθες Δευτέρα, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η γερμανική Bundesbank, παρουσίασε τους όρους της για την παροχή νέας στήριξης στις πιο χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης τη Δευτέρα, αφού αντιτάχθηκε σε τέτοια βοήθεια σε έκτακτη συνεδρίαση τον περασμένο μήνα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεσμεύτηκαν να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα από χώρες με χρέη όπως η Ιταλία σε έκτακτη συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου για να περιορίσουν τη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ του κόστους δανεισμού τους και του κόστους της Γερμανίας, καθώς η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια. 

Ωστόσο, ο Γιοαχίμ Νάγκελ, ο οποίος διαφώνησε με αυτή την απόφαση σύμφωνα με πηγές στη συνάντηση, προειδοποίησε τη Δευτέρα «να μην προσπαθήσουμε να αποφασίσουμε για το σωστό spread στην αγορά, καθώς αυτό ήταν "πρακτικά αδύνατο" και κινδύνευε να εφησυχάσει τις κυβερνήσεις».

«Επομένως, θα συνιστούσα τη χρήση μέσων νομισματικής πολιτικής για τον περιορισμό των ασφαλίστρων κινδύνου, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να εξακριβωθεί με βεβαιότητα εάν μια διευρυμένη διαφορά είναι θεμελιωδώς δικαιολογημένη», δήλωσε ο ίδιος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα