Κίνα: Η χαμηλότερη βιομηχανική ανάπτυξη σε επτά χρόνια

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 06:20
UPD:06:31

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό στην ιστορία της αυξήθηκε τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η χώρα που συμμετέχει τα μέγιστα στην παγκόσμια ανάπτυξη χάνει τη δυναμική της.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 8,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση σε επτά χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει αύξηση 11,4%.

Η μείωση της παραγωγής ενδέχεται να ωθήσει την κεντρική τράπεζα της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού για τέταρτη φορά σε δύο μήνες για να αυξήσει το πακέτο των δαπανών ύψους 586 δισ. δολ. για την κατασκευή κατοικιών και υποδομών, που ανακοίνωσε στις 9 Νοεμβρίου. Η Κίνα μείωσε χθες τον φόρο 28% των εξαγωγών για να στηρίξει την ανάπτυξη στην οικονομία που αποτέλεσε το 1/4 της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2007.

Το επιτόκιο ενός έτους βρίσκεται στο 6,66% μετά από τρεις μειώσεις, συνολικά 81 μονάδων βάσης, από τον Σεπτέμβριο. Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το τρίτο τρίμηνο ήταν 9%, η χαμηλότερη σε χρονικό διάστημα πέντε ετών.

Το νόμισμα της χώρας, γιουάν, διαπραγματεύθηκε στα 6,8305 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:48 π.μ. στη Σαγκάη, από 6,8301 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τη βιομηχανική παραγωγή. Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης CSI 300 σημείωσε άνοδο 2,1%.

Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας ήταν η χαμηλότερη από τον Νοέμβριο του 2001. Ο πληθωρισμός υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε 17 μήνες τον Οκτώβριο και η διοχέτευση κεφαλαίων αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό σε τρία χρόνια, ενώ εισαγωγές, εξαγωγές και λιανικές πωλήσεις περιορίστηκαν, όπως έδειξαν εκθέσεις στη χώρα αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της Credit Suisse AG, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε αυτό το τρίμηνο κατά 5,8%, τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 ετών.

Η Κίνα συνέβαλε τα μέγιστα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2007, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αυτόν τον Απρίλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα