Χρηματιστήριο: Καθίζηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 790 μονάδες

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 15:51
UPD:15:53
SOOC/Nikos Libertas

Κατολίσθηση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχασε και τις 790 μονάδες στα χαμηλότερα επίπεδα του 2022, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,24% στις 787 μονάδες με τις τράπεζες να χάνουν 7%, τη ΔΕΗ να υποχωρεί 4% και την Ιντρακάτ να σημειώνει βουτιά 8%.

Οι επενδυτές φοβούνται μια επικείμενη ύφεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σφίγγουν τη νομισματική πολιτική για να χαλιναγωγήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Αρνητικά επιδρά στην αγορά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η συμφωνία της Intracom Holdings ΙΝΤΚΑ+0,86% με την «WINEX INVESTMENTS LIMITED», εταιρεία συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου για την πώληση του 31,7% της Intrakat, ΙΝΚΑΤ-7,16% με τιμή πώλησης 2,95 ευρώ, ανά μετοχή και συνολικού τιμήματος 70.195.565,65 ευρώ.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, η Πειραιώς καταγράφει πτώση 6%, και η Eurobank -5%. Απώλειες 3,7% σημειώνει η Alpha Bank, 2% χάνει η Εθνική. Ήπια πτωτικά κινούνται Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Coca Cola.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,42%, το 10ετές ιταλικό 3,35% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο  στο 2,9%.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads. Χθες Δευτέρα, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η γερμανική Bundesbank, παρουσίασε τους όρους της για την παροχή νέας στήριξης στις πιο χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης τη Δευτέρα, αφού αντιτάχθηκε σε τέτοια βοήθεια σε έκτακτη συνεδρίαση τον περασμένο μήνα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεσμεύτηκαν να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα από χώρες με χρέη όπως η Ιταλία σε έκτακτη συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου για να περιορίσουν τη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ του κόστους δανεισμού τους και του κόστους της Γερμανίας, καθώς η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια. 

Ωστόσο, ο Γιοαχίμ Νάγκελ, ο οποίος διαφώνησε με αυτή την απόφαση σύμφωνα με πηγές στη συνάντηση, προειδοποίησε τη Δευτέρα «να μην προσπαθήσουμε να αποφασίσουμε για το σωστό spread στην αγορά, καθώς αυτό ήταν "πρακτικά αδύνατο" και κινδύνευε να εφησυχάσει τις κυβερνήσεις».

«Επομένως, θα συνιστούσα τη χρήση μέσων νομισματικής πολιτικής για τον περιορισμό των ασφαλίστρων κινδύνου, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να εξακριβωθεί με βεβαιότητα εάν μια διευρυμένη διαφορά είναι θεμελιωδώς δικαιολογημένη», δήλωσε ο ίδιος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα