Ερώτηση ΠΑΣΟΚ για τις δρομολογιακές συνδέσεις Ελλάδος-Τουρκίας

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 14:20
UPD:14:37

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσαν σήμερα τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των δρομολογιακών συνδέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν πως οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις πορθμειακές συνδέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τελούν υπό καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού, δεδομένου ότι υπάγονται σε μια σειρά υποχρεώσεων, οι οποίες απορρέουν τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία περί ναυσιπλοΐας (κανόνες ασφαλείας), για τους περιηγητικούς πλόες και μεταφορές και περί λειτουργίας των ναυτιλιακών εταιρειών (εργατική νομοθεσία, φορολογία, κτλ), καθεστώς όμως, στο οποίο δεν υπάγονται οι ανταγωνιστές τους, από τη γειτονική Τουρκία.

Όπως επισημαίνουν, το δυσμενές, για τα ελληνικά πλοία, καθεστώς εντείνεται από το γεγονός ότι η πλειονότητα των υπό τουρκική σημαία πλοίων διανυκτερεύουν στα Ελληνικά λιμάνια, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ το αντίστοιχο δε συμβαίνει με τα ελληνικά πλοία.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για δραματική μείωση του αριθμού των δραστηριοποιούμενων ελληνικών εταιρειών στις συνδέσεις αυτές, γεγονός που, όπως επισημαίνουν, ουσιαστικά οδηγεί σε υπονόμευση της ελληνικής παρουσίας σε μία ομολογουμένως ευαίσθητη περιοχή. Χαρακτηριστική -σημειώνουν- είναι η εγκατάλειψη των γραμμών αυτών, τα τελευταία χρόνια, από τα υπό ελληνική σημαία και συμφερόντων πλοία, όπως, για παράδειγμα, στη γραμμή Ρόδου-Μαρμαρίδας, όπου, τα τελευταία 2-3 χρόνια, δεν υφίσταται παρά μόνο ένα τουρκικής σημαίας και συμφερόντων πλοίο. Το ίδιο συμβαίνει και στη γραμμή Μυτιλήνη-Αϊβαλί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους βουλευτές, «οι Τούρκοι ανοίγουν νέες γραμμές προς τα ελληνικά νησιά, όπως η εποχικές συνδέσεις Καλύμνου-Turgut Reis (ευρύτερη περιοχή Bodrum/ Αλικαρνασσού), και Μυτιλήνης-Φώκαιας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δραστηριοποίηση του Λιμένος των Διδίμων (Didim) με Σάμο και Πάτμο. Επιπλέον, δρομολογείται πλοίο, στη γραμμή Μυτιλήνη-Δικελί, με προφανή σκοπό να εκτοπίσει το αντίστοιχο ελληνικό».

Βάσει των παραπάνω ο υπουργός Ναυτιλίας ερωτάται:

«1. Ποια είναι τα ειδικότερα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει τα υπό Ελληνική σημαία πλοία που εκτελούν δρομολόγια, από τα ακριτικά Ελληνικά νησιά, προς τους λιμένες της γειτονικής χώρας, διασφαλίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την παρουσία τους στις παραμεθόριες αυτές περιοχές;

2. Με ποιο καθεστώς διανυκτερεύουν τα Τουρκικά πλοία στα Ελληνικά λιμάνια, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη διμερή ναυτιλιακή σύμβαση Ελλάδας-Τουρκίας και δεν είναι συμβατό με το είδος του πλου που εκτελούν, δηλαδή, την πορθμειακή σύνδεση των δύο χωρών, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο υφιστάμενος και αθέμιτος ανταγωνισμός των Τουρκικών πλοίων, σε βάρος των Ελληνικών;

3. Έχουν διαπιστωθεί, στα πλαίσια των επιθεωρήσεων από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές, παραβάσεις που αφορούν στην ασφάλεια και αξιοπλοΐα των υπό ξένη σημαία πλοίων που δραστηριοποιούνται στις γραμμές αυτές, ή και οποιαδήποτε άλλη εν προκειμένω παράβαση; Εάν ναι, ποιες ήταν οι κυρώσεις που επεβλήθησαν ανά περίπτωση; Παρακαλώ για την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων.

4. Προτίθεται να προβεί άμεσα η Κυβέρνηση στη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών με πλοία, τα οποία θα διαθέτουν υποχρεωτική ασφάλιση για την κάλυψη των όποιων ευθυνών;

5. Ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι, και οι υπόλοιποι ταξιδιώτες ότι ταξιδεύουν με ανασφάλιστα και μη τηρούντα τις απαιτούμενες προδιαγραφές πλοία;»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα