Από την έντυπη έκδοση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
«Υψηλές πτήσεις», πάνω από τα 200 ευρώ/MWh, πραγματοποίησαν οι χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, στη βάση της μέσης τιμής ανά μήνα στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΧΕ, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 227,30 ευρώ/MWh, τον Φεβρουάριο στα 211,71 ευρώ/MWh, τον Μάρτιο σημείωσε ιστορικό ρεκόρ στα 272,68 ευρώ/MWh (λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της αλματώδους αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στις αρχές του μήνα), υποχώρησε ελαφρά τον Απρίλιο στα 246,60 ευρώ/MWh και έτι περαιτέρω τον Μάιο στα 225,07 ευρώ/MWh, για να επανέλθει σε τροχιά ανόδου τον Ιούνιο και να κλείσει τον μήνα στα 240,49 ευρώ/MWh. Από την αρχή του έτους η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 237,65 ευρώ/ MWh και είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία και τη Μάλτα.
Για το β' εξάμηνο του έτους, το «ποδαρικό» πραγματοποιείται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, αφού για σήμερα 1η Ιουλίου η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 351,7 ευρώ/ MWh, με την Ελλάδα να συμπλέει με όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης που «γράφουν» σήμερα χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος πάνω από 300 ευρώ/MWh εν μέσω υψηλής ζήτησης για ρεύμα και της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου στα 145,3 ευρώ/MWh. Εξαίρεση οι «συνήθεις ύποπτοι» Ισπανία-Πορτογαλία (145 ευρώ/MWh) και η Πολωνία (261,53 ευρώ/MWh).
Τι αλλάζει από 1ης/7
Σε κάθε περίπτωση, με την «είσοδο» στο β' εξάμηνο του έτους (και την ψήφιση της ρύθμισης για την αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής που ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση της εφαρμοστικής Υπουργικής Απόφασης για τον προσδιορισμό για το πλαφόν ανά τεχνολογία μόλις η ρύθμιση δημοσιευθεί σε ΦΕΚ) η ελληνική αγορά ενέργειας εισέρχεται σε ένα νέο τοπίο, που θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από τις 10 Ιουλίου, οπότε οι εταιρείες προμήθειας θα ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια που θα ισχύουν για τον Αύγουστο, τα οποία δεν θα έχουν πλέον τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, αλλά πιθανότατα θα ενσωματώνουν μεγάλο μέρος του κόστους που αποτυπώνει στην ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας.
Για τον Ιούλιο θα ισχύσει το «μοντέλο» των επιδοτήσεων όπως και τους προηγούμενους μήνες. Οι επιδοτήσεις για τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και να είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές που ίσχυσαν για τον Ιούνιο, λόγω της αύξησης της ΤΕΑ τον Ιούνιο, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής.
Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιούνιο οι επιδοτήσεις για τα οικιακά τιμολόγια (πρώτη κατοικία) διαμορφώθηκαν στα 185 ευρώ/ MWh για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης, στα 140 ευρώ/MWh από τις 150 έως τις 300 κιλοβατώρες και στα 100 ευρώ/MWh για την υπόλοιπη κατανάλωση (πάνω από τις 300 κιλοβατώρες).
Επιδότηση 100 ευρώ/MWh δόθηκε επίσης στις μη κύριες κατοικίες και στα επαγγελματικά τιμολόγια. Για το ΚΟΤ η επιδότηση ήταν της τάξης των 195 ευρώ/MWh. Σημειώνεται τέλος ότι καθώς η υπουργική απόφαση για τις επιδοτήσεις του Ιουνίου δεν είχε λάβει ΦΕΚ έως χθες, οι εταιρείες προμήθειας δεν έχουν λάβει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης -μέσω του ΔΑΠΕΕΠ- το ποσό που αντιστοιχεί στις επιδοτήσεις που «πέρασαν» στα τιμολόγια, με το ΦΕΚ πάντως να αναμένεται από μέρα σε μέρα…