«Καθρέφτης» της οικονομίας οι καταθέσεις των νοικοκυριών - Τα «σκαμπανεβάσματα» του 5μηνου

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 16:03
UPD:16:04

Τις αντιδράσεις των νοικοκυριών στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα της οικονομίας και την εντεινόμενη αβεβαιότητα αντανακλά η πορεία των καταθέσεων το πρώτο 5μηνο του έτους. Στις αρχές του έτους είχαμε μία αναμενόμενη μείωση μετά τη δραστική αύξηση του 2021, που ήταν απόρροια της πανδημίας. Στη συνέχεια αυξήθηκαν και πάλι, με την αβεβαιότητα να στρέφει στην ασφάλεια της αποταμίευσης, για να βρεθούν τελικά τον Μάιο να καταγράφουν σημαντική πτώση υπό το βάρος της ακρίβειας και των φορολογικών υποχρεώσεων.    

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, στο τετράμηνο Απριλίου οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν συνολικά κατά 691 εκατ. ευρώ καθώς η σωρευτική αύξηση (1,2 δισ. ευρώ) που σημειώθηκε μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2022 ήταν υπερδιπλάσια της μείωσης (501 εκ. ευρώ) που καταγράφηκε κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των καταθέσεων των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε ακολουθώντας τάση αποκλιμάκωσης ιδίως από το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και μετά (Απρίλιος 2022: 4,3%, Δεκέμβριος 2021: 6,8%, Ιανουάριος 2021: 10,1%).

Η επιβράδυνση αυτή αντανακλά την πραγματοποίηση κυρίως καταναλωτικών δαπανών από τα νοικοκυριά, που δεν ήταν δυνατόν ή δεν ήταν φρόνιμο να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο ετών, καθώς και τις αυξημένες δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα, σε συνδυασμό με τον cπεριορισμό των μέτρων στήριξης έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας. 4 Αρνητική επίδραση στις καταθέσεις των νοικοκυριών συνέχισε να ασκεί η συρρίκνωση του υπολοίπου των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων.

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία οι καταθέσεις νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 336 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2022, Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 4,0% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Γίνεται σαφές ότι  η ακρίβεια πιέζει την τσέπη των καταναλωτών. Τον συγκεκριμένο μήνα τα βάρη αύξησε και η υποχρέωση της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.  

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων

 

Στην περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022 οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σημείωσαν σωρευτική μείωση κατά 2,1 δισεκ. ευρώ, σε αντίθεση με τις σημαντικές αυξήσεις που είχαν παρατηρηθεί την αντίστοιχη περίοδο το 2021 (4,3 δισεκ. ευρώ) και το 2020 (3,2 δισεκ. ευρώ). Και τούτο γιατί οι καταθέσεις των επιχειρήσεων συρρικνώθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Πέρα από την αρνητική εποχικότητα που χαρακτηρίζει τις επιχειρηματικές καταθέσεις στις αρχές κάθε έτους, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι επηρεάστηκαν αρνητικά λόγω των περιορισμών που υφίστανται από την πλευρά της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας και της ανόδου του πληθωρισμού.

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα