Χρηματιστήρια: «Εγκλωβισμένη» στη ζώνη των 820 μονάδων η Αθήνα

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 13:27
UPD:13:29
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ήπιες πιέσεις ασκούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,31%, ελάχιστα πάνω από τις 821 μονάδες. 

Στο ταμπλό στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Eurobank -1,2%. Ακολουθεί η Πειραιώς -0,20%. Ενισχύεται 0,4% η Εθνική, οριακές μεταβολές για την Alpha Bank. Στα μη τραπεζικά blue chips, άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Viohalco και Coca Cola.

Η ΔΕΗ ενισχύεται 2,9%. Η εταιρεία προχωρά σε νέα τιμολογιακή πολιτική, ενόψει της εφαρμογής από 1ης Ιουλίου του νέου συστήματος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και την καθιέρωση μίας, ενιαίας τιμής ανά κιλοβατώρα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη καθώς το παγκόσμιο κλίμα παρέμεινε ασταθές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις οικονομικές προοπτικές και την τροχιά της σύσφιξης της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,8%, με τα αυτοκίνητα να υποχωρούν 2,2% για να οδηγήσουν σε απώλειες καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια έπεσαν στο κόκκινο. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν πτωτική τάση για αύξηση 0,4%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,51%. Με απώλειες άνω του 1% κινούνται Παρίσι και Μιλάνο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ είναι ελαφρώς χαμηλότερα νωρίς την Τετάρτη, μετά και τα στοιχεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία έφτασε στο 98,7.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν νέα από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία την Τετάρτη, καθώς και από το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να μιλήσουν και οι δύο το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας μετά την επίλυση των ενστάσεων από την Τουρκία.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία ξεπέρασε το 10% τον Ιούνιο για πρώτη φορά από το 1985, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία την Τετάρτη. Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10,2%, από 8,7% τον Μάιο και πάνω από την πρόβλεψη 9% από αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα