Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1% στο γ΄ τρίμηνο

Μείωση επενδύσεων - καταναλωτικών δαπανών
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008 12:04
UPD:12:48

Αύξηση κατά 3,1% σε ετήσια βάση παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, έναντι 3,6% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, σε τριμηνιαία βάση, διαμορφώθηκε στο 0,5%.

Η οικονομική δραστηριότητα κατά το τρίτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από τη μείωση των επενδύσεων και κυρίως της οικοδομικής δραστηριότητας.

Μειωμένος κατά πολύ εμφανίζεται και ο ρυθμός αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης.

Σημαντική μείωση, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ, παρουσίασαν οι εισαγωγές. Ειδικότερα, η μεγάλη μείωση σε σταθερές τιμές οφείλεται στον υψηλό δείκτη τιμών των εισαγομένων κυρίως λόγω αύξησης της τιμής των πετρελαιοειδών.

Αντιθέτως, οριακή αύξηση σε σταθερές τιμές παρουσίασαν οι εξαγωγές.

Μείωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 4%

Σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, ο πληθωρισμός στη χώρα μας υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 4% από 4,7% το Σεπτέμβριο.

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε από 3,6% το Σεπτέμβριο σε 3,2% τον Οκτώβριο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,6%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 4,2% σε 3,7% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,7%.

Τον Οκτώβριο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία (από 2,5%) και τα υψηλότερα στη Λετονία (13,7%), τη Βουλγαρία (11,2%) και τη Λιθουανία (10,7%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα