Η Gazprom είναι έτοιμη να απαντήσει εάν οι ηγέτες της G7 καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για την επιβολή πλαφόν σε τιμές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει το Κρεμλίνο και εξηγεί ποια θα είναι η απάντηση του ενεργειακού κολοσσού.
Οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή των ρωσικών προϊόντων ενέρεγιας προκειμένου να περιορίσουν τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Δεν έχουν ωστόσο δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου.
Ερωτηθείς για την αντίδραση της Gazprom ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε: «Η απάντησή της εξαρτάται από το τι ακριβώς θα αποφασιστεί. Πιθανότατα θα εγείρει θέμα αλλαγής των όρων των υφιστάμενων συμβολαίων, αλλάζοντας και τις τιμές» σημείωσε. Η Gazprom δεν ήταν άμεση διαθέσιμη να σχολιάσει σε σχετικό αίτημα του Reuters.
Κληθείς να σχολιάσει πώς θα επηρέαζε ένα πλαφόν τα κρατικά έσοδα της Ρωσίας και την πολιτική της, ο Πεσκόφ είιπε: «Δεν ξέρουμε ακόμη καν για τι ακριβώς πρόκειται. Προτεραιότητά μας είναι πάντα να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις της κοινωνικής πολιτικής της. Αυτό ορίζει το Σύνταγμά μας».
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία συσσώρευσε έσοδα 93 δισεκατομμυρίων ευρώ χάρη στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τις πρώτες εκατό ημέρες του πολέμου που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού να προέρχεται από την Ε.Ε., σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητου κέντρου μελετών που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα και φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τη Γαλλία.
Σύμφωνα με απόσπασμα του τελικού ανακοινωθέντος της G7 που περιήλθε σε γνώση του Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διερευνήσει με διεθνείς εταίρους τρόπους για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, περιλαμβανομένου του κατά πόσον είναι εφικτό να επιβληθούν προσωρινά ανώτατα όρια στις τιμές εισαγωγής.
«Θα εξετάσουμε μία σειρά προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής για πιθανή απαγόρευση όλων των υπηρεσιών, που επιτρέπουν τη μεταφορά του ρωσικού αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών παγκοσμίως, αν η τιμή στην οποία αγοράζεται δεν είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς εταίρους ή χαμηλότερη» αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
naftemporiki.gr