Αγορές με το κομμάτι κάνουν οι Έλληνες καταναλωτές ακόμη και στις λαϊκές αγορές, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το πορτοφόλι αδειάζει πριν από τα μέσα του μήνα, ενώ οι αγρότες προσπαθούν να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος, χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να μετακυλίονται στον καταναλωτή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε όλες τις λαϊκές της Θεσσαλονίκης, παραδέχονται όμως ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο, πέφτει ο τζίρος.
Την ίδια ώρα, ανατιμήσεις στα κηπευτικά σημειώνονται στη χονδρική. Σύμφωνα με την ΕΡΤ3, στην κεντρική αγορά Θεσσαλονίκης στις 24 Ιουνίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, τα αγγούρια κατέγραψαν αύξηση 56% και τα αγγούρια Κνωσού 80%. Ο μαϊντανός αύξηση 29%, τα μαρούλια 33, οι πιπεριές 11%, οι σαλάτες 56%, οι ντομάτες 13%, ενώ παρατηρήθηκε 25% μείωση στα κολοκυθάκια. Καλύτερη είναι η εικόνα στα φρούτα, με μείωση της τιμής στα βερίκοκα κατά 14%, στα πεπόνια 33% και στα νεκταρίνια 30%.
Αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, αύξηση τιμών σε λιπάσματα και γεωργικά εφόδια και επιπροσθέτως ζημίες σε καλλιέργειες, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, δημιουργούν ένα δύσκολο σκηνικό στον πρωτογενή τομέα.
Μείωση φορολογικών συντελεστών από 22 σε 9% αλλά και μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα, είναι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
Πωλητές και παραγωγοί, διαπιστώνουν πτώση του τζίρου και μείωση της κίνησης στις λαϊκές αγορές, αφού οι καταναλωτές προσπαθούν να καλύψουν οικονομικά άλλες υποχρεώσεις, ενώ παραγωγοί και αγρότες, ζητούν επιπλέον μέτρα στήριξης και άμεση καταβολή αποζημιώσεων, λόγω κακοκαιρίας.